Skim badminton kembali mengikut garis panduan

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 14 JULAI – Selepas kelonggaran diberikan bagi aktiviti sukan badminton untuk dimulakan semula di bawah pelan de-escalation yang lalu, kini aktiviti tersebut dilaratkan lagi dengan penyambungan semula skim latihan badminton mulai bulan lalu di kemudahan sukan tertutup dengan protokol kesihatan dan keselamatan sejajar dengan garis panduan yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan.

Melalui skim badminton tersebut, ia telah menarik pemain-pemain muda dan pemain senior bagi mencungkil bakat-bakat baharu dan sekali gus untuk mencari pemain yang boleh mewakili negara di pertandingan antarabangsa.

Wartawan Borneo Bulletin berkesempatan untuk menemu bual seorang pemain muda yang mengongsikan bahawa dia telah menjalani latihan di bawah skim badminton selama dua tahun.

Dengan buku pendaftaran telah disediakan di pintu masuk, pemain-pemain dimestikan untuk mengisi nama mereka bagi mengesahkan kehadiran dan setelah selesai sesi latihan mereka.

Seiring dengan garis panduan yang ditetapkan, pemain-pemain dilihat patuh dengan mengikut semua peraturan termasuklah mengelakkan perkumpulan ramai.

Skim badminton kini diadakan semula dengan mengikut garis panduan yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan.

Dewan Serba guna Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah menjadi fasiliti terbaharu menganjurkan aktiviti-aktiviti sukan selain Gelanggang Tenis, Kolam Renang Kebangsaan dan gelanggang skuasy di Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah.

Selain itu, pusat-pusat sukan yang lain seperti Kompleks Sukan Menglait dan Kelab Golf Penerbangan Diraja Brunei juga kini turut dibuka semula kepada orang ramai untuk melakukan aktiviti-aktivit sukan.

Pusat-pusat persendirian seperti Syarikat Golden Bowling dan Kafe Pool Master Alim turut mengalu-alukan pemain-pemain ke pusat masing-masing.

Pusat-pusat sukan tersebut juga telah membuat persediaan awal untuk memastikan kemudahan sukan adalah selamat untuk digunakan oleh orang ramai seperti house ball dan pool cue. Sebagai contoh, syarikat boling berkenaan telah menyediakan beberapa pilihan bola di setiap lorong.

Selain sukan badminton yang menyaksikan kepulangan pemain-pemain yang kompetitif, sukan lawan pedang juga kini turut kembali memulakan latihan tetapi tanpa menggunakan pedang.

Dalam sesi terkini, mereka telah mengubah cara latihan mereka kepada berlari menaiki tangga di Stadium Negara Hassanal Bolkiah dan melakukan latihan lompatan tali skip di pintu-pintu pagar.

Peserta lawan pedang kini lebih menumpukan kepada latihan pergerakan kaki.