Skuad hoki pilih siri jelajah UK hadapi Piala Asia

KUALA LUMPUR, 15 SEPT – Skuad hoki lelaki kebangsaan Malaysia bakal berkelana ke London untuk siri Jelajah United Kingdom 2021 bermula 19 September hingga 22 Oktober ini, sebagai persediaan menghadapi Kejohanan Hoki Piala Asia 2022.

Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Pasukan Kebangsaan Malaysia, Datuk AhmadNajmi Abdul Razak berkata 23 pemain akan menyertai jelajah itu dalam mempersiapkan pasukan ke saingan Asia tersebut, yang juga aksi kelayakan Piala Dunia 2023.

Beliau berkata skuad Malaysia merangkumi tiga penjaga gol, tujuh pemain pertahanan, lapan pemain di posisi tengah dan lima pemain di bahagian serangan. Termasuk dalam senarai 23 pemain dalam senarai adalah tiga pemain Skuad Projek Khas iaitu Muhammad Shafiq Hassan (pertahanan), Shello Silverius dan Muhammad Azrai Aizad Abu Kamal (kedua-duanya penyerang).

“Sebanyak 10 perlawanan telah diatur untuk skuad negara sepanjang keberadaan mereka di sana, termasuk empat perlawanan menentang kelab dan enam perlawanan menentang pasukan kebangsaan Ireland, Wales dan Perancis,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Beliau berkata perlawanan itu, turut digunakan oleh ketua jurulatih skuad kebangsaan, A. Arulselvaraj bagi menilai prestasi skuad bimbingannya termasuk melihat di tahap mana pasukannya itu setakat ini.

Mengikut jadual awal, The Speedy Tigers akan melengkapkan aksi menentang pasukan berstatus kelab terlebih dahulu, apabila bertemu Old Georgians pada 26 September ini, diikuti Surbiton HC (28 September), Hampstead & Westminster HC (29 September) dan Beeston HC (1 Oktober). Malaysia kemudian akan mengharungi cabaran menentang skuad kebangsaan Ireland pada 5 dan 6 Oktober, diikuti Wales (9 dan 12 Oktober) dan Perancis (15 dan 18 Oktober). – Bernama