Thursday, November 30, 2023
25.8 C
Brunei

  -

  SkyVision juara Innovate

  Oleh Sim Y.H. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 2 NOV – Setelah melalui persaingan yang sengit selama lima minggu, tiga buah perusahaan startup dinobatkan sebagai pemenang semasa cabaran Innovate anjuran Makmal Inovasi Brunei (BIL) dan membawa pulang hadiah berjumlah keseluruhan $20,000.

  Majlis penyampaian hadiah dan penutup bagi Cabaran Innovate telah diadakan di Bangunan Rekaan dan Teknologi, Anggerek, baru-baru ini.

  Hadir selaku tetamu kehormat dan menyempurnakan penyampaian hadiah kepada para pemenang bagi cabaran berkenaan ialah Setiausaha Tetap di Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi, Haji Mohammad Nazri bin Haji Mohammad Yusof.

  Turut hadir ialah Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Kemajuan Ekonomi Brunei (LKEB) dan Darussalam Enterprise (DARe), Daniel Leong; Ketua Pegawai Eksekutif Datastream Digital (DST), Radin Sufri bin Radin Basiuni; Ketua Pembangunan Subpermukaan di Syarikat Minyak Brunei Shell (BSP) dan Pengerusi Shell LiveWIRE Brunei, Awang Mohd Erwan bin Mohd Said serta Pengarah Program Shell LiveWIRE Brunei, Awang Abdul Qawiem bin Yacob.

  Tampil di tempat pertama dalam cabaran berkenaan ialah SkyVision yang mengetengahkan sistem pemantauan video dan foto yang dikuasakan AI di mana ia direka bagi kegunaan di kawasan-kawasan keselamatan kritikal dalam industri.

  Haji Mohammad Nazri dan para pemenang bergambar ramai semasa majlis berkenaan. – GAMBAR OLEH SIM Y. H.
  Haji Mohammad Nazri menyampaikan hadiah kepada pemenang tempat pertama, SkyVision semasa majlis berkenaan. – GAMBAR OLEH SIM Y. H.

  Projek SkyVision berkenaan telah menerima hadiah pertama berjumlah $10,000.

  Sementara itu, tempat kedua ialah everBetter yang mengetengahkan projek papan pemuka data bagi Pertunjuk Prestasi Utama (KPI) organisasi dan mereka membawa pulang hadiah berjumlah $6,000.

  Tempat ketiga pula dimenangi Keplar yang mengetengahkan projek aplikasi mudah alih semua-dalam-satu, yang bermatlamat untuk mempromosikan program kawalan populasi haiwan terbiar secara bertanggungjawab di tapak-tapak perindustrian di mana projek itu membawa pulang hadiah berjumlah $4,000.

  Ketiga-tiga penyelesaian berkenaan telah direka khusus untuk menangani kenyataan cabaran yang dikemukakan oleh penaja-penaja peluang (opportunity sponsors), di mana mereka kini memulakan fasa seterusnya dalam perjalanan mereka dalam program Innovate Accelarator BIL.

  Sepanjang tempoh tiga hingga enam bulan, mereka akan diberikan latihan lanjut dan sumber-sumber yang berharga untuk memajukan pembangunan prototaip masing-masing menuju ke arah pengkomersialan.

  Seramai 50 orang belia mengambil bahagian dalam cabaran berkenaan yang merangkumi 13 buah perusahaan startup bagi menangani 27 kenyataan cabaran yang dikemukakan oleh tujuh penaja peluang.

  Penaja-penaja berkenaan juga secara kolektif memperuntukkan tambahan $110,000 dalam dana proof-of-concept (POC) untuk mengembangkan pembangunan penyelesaian berpotensi tinggi.

  Hackathon berkenaan mengetengahkan tiga matlamat utama iaitu untuk menaja kumpulan bakat bagi perusahaan pemula berpandukan teknologi yang baru, menghubungkan perusahaan-perusahaan pemula berkenaan ke ekosistem industri serta menyokong mereka dalam mengkomersialkan produk-produk baru dan inovatif.

  Pengerusi BIL, Haji Amirul Shahroel bin Mohd Noeh pada majlis berkenaan, menyatakan bahawa dengan mengetengahkan masalah-masalah industri yang sebenar dan peruntukan sumber untuk menyelesaikan masalah berkenaan merupakan satu ciri yang membezakan cabaran Innovate daripada hackathon konvensional yang lain.

  Dengan memupuk kolaborasi antara pencipta dan pengguna penyelesaian berpandukan teknologi, jelasnya, cabaran itu adalah selaras dengan aspirasi kerajaan yang meluas iaitu untuk menjadi sebuah Negara Pintar di bawah Pelan Induk Ekonomi Digital.

  Beliau menambah bahawa pasukan-pasukan berjaya yang boleh meyakinkan penaja-penaja peluang akan dapat meneruskan pembangunan penyelesaian masing-masing menuju ke arah pengkomersialan.

  “Walaupun terdapat beberapa langkah lain di hadapan, kedua-dua usaha berkenaan telah mula menunjukkan hasil yang positif,” jelas Haji Amirul Shahroel lagi.

  Sementara itu, Pengurus Besar BIL, Freddie Ting mengongsikan edisi seterusnya cabaran berkenaan akan diadakan setiap enam ke 12 bulan dengan beberapa perusahaan startup, selain daripada tiga pemenang berkenaan, juga telah menerima minat daripada penaja-penaja peluang untuk mengembangkan lagi prototaip mereka.

  Sepanjang program berkenaan, para peserta menghadiri siri bengkel yang meliputi aspek-aspek utama seperti pemikiran rekaan dan idea, pembangunan produk, UI/UX dan prototaip, pembiayaan, penjenamaan dan kedudukan serta pembentangan. Mereka juga menerima bimbangan khusus daripada jurulatih dan mentor.

  Penaja-penaja peluang cabaran berkenaan adalah dari jabatan-jabatan terpilih daripada Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan, BSP, Brunei LNG, DARe, DST dan Mandai Global.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China gesa gencatan senjata menyeluruh segera

  BEIJING, 30 NOV - China hari ini menggesa ‘gencatan senjata kemanusiaan yang berterusan’ dalam konflik Israel-Hamas dalam kertas jawatan yang dikeluarkan oleh kementerian luarnya. "Pihak-pihak...