Tuesday, April 23, 2024
31.4 C
Brunei

  -

  SM Sufri Bolkiah juara pertandingan kuiz sejarah

  Oleh Salawati Haji Yahya – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 30 OKT – Sekolah Menengah (SM) Sufri Bolkiah, Tutong telah berjaya mengalahkan tiga buah sekolah menengah sekali gus muncul juara dalam Pertandingan Kuiz Sejarah Piala Pehin Jawatan Dalam kali ke-3 Tahun 2023, Peringkat Akhir, hari ini.

  Pertandingan peringkat akhir anjuran Pusat Sejarah Brunei (PSB) dengan kerjasama Radio Televisyen Brunei (RTB) bertemakan Sejarah Pengukuh Jati Diri Bangsa itu berlangsung di Dewan Digadong, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS).

  Hadir selaku tetamu kehormat majlis dan seterusnya menyampaikan hadiah kepada pemenang pertandingan ialah Setiausaha Tetap (Kebeliaan) di KKBS, Haji Zakaria bin Haji Serudin.

  Turut hadir ialah Pengetua PSB, Dr Haji Muhammad Hadi bin Muhammad Melayong yang juga selaku pengerusi pertandingan.

  Juara memenangi wang tunai sebanyak $1,000, cenderamata, sijil penyertaan dan piala rebutan.

  Pertandingan Kuiz Sejarah Piala Pehin Jawatan Dalam kali ke-3 Tahun 2023, Peringkat Akhir ketika berlangsung di Dewan Digadong, KKBS. – GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI
  Haji Zakaria bergambar bersama kumpulan juara pertandingan tersebut. – GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI

  Sementara itu, naib johan, SM Sayyidina Umar Al-Khattab menerima $800 dan di tempat ketiga, Sekolah Mahad Islam Brunei membawa pulang wang tunai $600 dengan masing-masing membawa juga membawa pulang cenderamata dan sijil penyertaan.

  Manakala itu, di tempat keempat, SM Pengiran Jaya Negara Pengiran Haji Abu Bakar, Kuala Belait menerima wang tunai $400, cenderamata dan sijil penyertaan.

  Terdahulu itu, Dr Haji Muhammad Hadi dalam ucapan alu-aluannya antara lain mengongsikan, pertandingan bertujuan untuk mendukung titah Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam supaya mata pelajaran sejarah diajar di sekolah-sekolah, maktab dan pengajian tinggi di negara ini.

  “Ini agar pewaris bangsa Brunei mengetahui asal usul sejarah bangsanya dan mengambil pengajaran daripadanya dalam memelihara warisan ketamadunan Islam bangsa Brunei yang berprinsipkan kepada Maqasid Al-Syariah.”

  Katanya lagi, “Walaupun fakta sejarah itu dianggap kecil tapi mampu menyelesaikan isu-isu yang besar sebagai bukti dan rujukan penting dalam menegakkan keadilan serta dapat memelihara dan menjaga jiwa, akal, keturunan dan harta benda kita yang berdasarkan pada ajaran Islam.”

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Kim ketuai latihan roket yang mensimulasikan serangan balas nuklear

  PYONGYANG, 23 APRIL - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un menyelia pelancaran salvo pelancar roket berbilang ‘super besar’ negara itu yang mensimulasikan serangan balas...