Smalley jurulatih kebangsaan baharu

BANDAR SERI BEGAWAN, 14 NOV – Persatuan Bola Sepak Kebangsaan Negara Brunei Darussalam (NFABD) telah melantik Paul Smalley sebagai jurulatih kebangsaan baharu dan ketua pembangunan pemain serta jurulatih.

Menurut kenyataan yang diperolehi daripada laman sesawang NFABD, Paul Smalley yang memainkan peranannya membantu meningkatkan prestasi pemain muda dan berpengalaman bersama Persekutuan Bolasepak Bangladesh, telah mula menyertai NFABD pada 31 Oktober tahun ini dalam bahagian teknikal.

Smalley, yang juga menyertai Persekutuan Selatan Bangladesh pada tahun 2016 sebagai pengarah teknikal kebangsaan, telah banyak membantu meningkatkan tahap pemain muda untuk terus melangkah ke peringkat yang lebih tinggi khususnya dalam peringkat antarabangsa.

Dalam berusaha untuk terus melatih dan memberi pendidikan melalui skim latihan bagi membangunkan tahap kejurulatihan dalam semua peringkat perlawanan, Smalley juga mendapat pujian daripada Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) dan Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) terhadap peranannya dalam struktur teknikal sehingga membolehkan konvensyen kejurulatihan AFC mendapat status diploma.

Beliau telah menarik banyak minat kelab dan persatuan di seluruh dunia dengan pengalaman teknikalnya yang serba lengkap dan dengan kejayaan pasukan kebangsaan Bangladesh dalam perlawanan kelayakan Piala Dunia 2020 menentang Qatar dan India, baru-baru ini.

Paul Smalley – Gambar oleh NFABD

Smalley merupakan lulusan dari Sekolah Bolasepak Kebangsaan England, pemain bola sepak antarabangsa dan bekas pemain bola sepak profesional. Beliau juga seorang jurulatih kebangsaan di England yang pernah bekerja di peringkat antarabangsa dengan kedua-dua pasukan lelaki dan wanita.

Selain itu, portfolio Smalley juga termasuk sebagai ketua pemuda di Kelab Bola Sepak Portsmouth di Liga Perdana Inggeris di UK dan memegang kelayakan tertinggi dalam pembangunan belia, pembangunan dan pendidikan jurulatih dalam Persatuan Bola Sepak Persatuan Eropah (UEFA) dan mandat AFC.

Paul berkata, “Saya telah menikmati masa saya di Persekutuan Bolasepak Bangladesh, tetapi saya tidak sabar untuk menikmati satu lagi pengalaman baharu dan dinamik ini bersama Persekutuan Bola Sepak yang berwawasan dan progresif.”

Paul akan bertanggungjawab bagi pembangunan pendidikan jurulatih NFABD dalam menyediakan lebih banyak latihan yang berkelayakan ke dalam perlawanan. Beliau juga akan membangunkan falsafah dan DNA untuk mengembangkan tahap prestasi kedua-dua pemain dan jurulatih di pelbagai peringkat.