Sunday, September 24, 2023
27.8 C
Brunei

  -

  SMS Brunei Prihatin dilancarkan

  Oleh Yusrin Junaidi

  BANDAR SERI BEGAWAN, 15 DIS – Majlis Pelancaran SMS Brunei Prihatin bagi Dana Pengiran Muda Mahkota Al-Muhtadee Billah untuk Anak-anak Yatim (DANA) Tahun 2021-2022 telah diadakan di Kompleks Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah pagi tadi.

  Hadir selaku tetamu kehormat pada majlis berkenaan ialah Menteri Pertahanan Kedua selaku Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah DANA, Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi bin Haji Mohd Yussof.

  Turut hadir ialah Menteri Kesihatan selaku ahli Lembaga Pemegang Amanah DANA, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar.

  Untuk menjayakan SMS Brunei Prihatin bagi DANA, tiga buah syarikat telekomunikasi telah bersedia memberi kemudahan perkhidmatan SMS iaitu DST, Progresif Sdn Bhd  dan imagine Sdn Bhd.

  Orang ramai yang berhasrat untuk membuat sumbangan mereka kepada anak-anak yatim melalui SMS Brunei Prihatin bagi DANA bolehlah memberi sumbangan berjumlah $100, $50, $20, $50, $10, $5 atau $1.

  Yang Berhormat Menteri Pertahanan Kedua semasa berucap pada Majlis Pelancaran SMS Brunei Prihatin bagi DANA Tahun 2021-2022 yang berlangsung di Kompleks Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah kelmarin.

  Setiap SMS yang dikirim khusus bagi sumbangan ini tidak akan dikenakan sebarang caj perkhidmatan oleh ketiga-tiga syarikat telekomunikasi berkenaan.

  Orang ramai yang ingin membuat sumbangan bolehlah menaip kata laluan DANA dan diikuti dengan jumlah sumbangan (100, 50, 20, 15, 10, 5 atau 1) tanpa jarak dan menghantarnya ke nombor 38111 bagi pengguna talian DST dan Progresif, atau 39999 bagi pengguna talian imagine,  misalnya: DANA10 (bagi sumbangan $10).

  Selain itu, dalam usaha membantu mempromosikan SMS Brunei Prihatin bagi DANA Tahun 2021-2022, satu video promo telah diterbitkan dan akan ditayangkan di Radio Televisyen Brunei serta di pawagam-pawagam iaitu The Mall Cineplex, Times Cineplex dan Aman Hills Cineplex.

  Projek SMS Brunei Prihatin bagi DANA, bertujuan memupuk rasa pemedulian dan kasih sayang di kala-ngan masyarakat terhadap anak-anak yatim, juga merupakan salah satu usaha DANA dalam mempelbagaikan cara atau mekanisme yang mudah untuk orang ramai menyalurkan sumbangan ikhlas mereka khusus kepada anak-anak yatim di negara ini.

  Projek tersebut akan berjalan selama enam bulan bermula dari 15 Disember 2021 hingga 15 Jun 2022.

  Turut hadir di majlis ialah Setiausaha Tetap (Perancangan, Guna Tanah dan Alam Sekitar) di Kementerian Pembangunan selaku pemangku ketua pegawai Eksekutif DANA, Dr Nor Imtihan binti Haji Abdul Razak; pegawai-pegawai kanan kerajaan; pegawai-pegawai kanan Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah, dan pegawai-pegawai kanan dari DST,
  Progresif Sdn Bhd dan imagine Sdn Bhd. 

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...