Society Funday eratkan hubungan pelajar

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 12 OGOS – Kira-kira 80 orang pelajar yang menuntut di pelbagai universiti di United Kingdom (UK) telah menyertai acara Society Funday yang berlangsung di Pantai Muara pada 9 Ogos lalu.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Kesatuan Pelajar-pelajar Brunei di UK dan Eire (BSUnion), di sini, hari ini, acara yang diterajui oleh ahli-ahli majlis BSUnion itu bermatlamat untuk menggabungkan dan mengeratkan lagi hubungan antara pelbagai bahagian persatuan serta membiasakan diri mereka dengan ahli pentadbiran BSUnion yang baharu.

Acara itu menyaksikan para pelajar termasuk pelajar-pelajar baharu bagi semester yang bakal bermula, mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti yang menarik termasuk membina bangunan pasir, permainan tiga selipar dan acara tic tac toe berganti-ganti.

Acara itu memberikan peluang yang baik kepada pelajar-pelajar baharu untuk berkenalan dengan rakan-rakan sebaya daripada universiti masing-masing sebelum mereka berlepas ke UK dalam masa terdekat.

Ia juga memberikan peluang kepada pelajar-pelajar baharu untuk mendapatkan pendedahan kepada kegiatan persatuan serta merasa sendiri bagaimana komuniti pelajar berkenaan dapat membantu mereka menyesuaikan diri hidup berjauhan daripada keluarga.

Antara pelajar yang mengambil bahagian dalam pertandingan membina bangunan pasir di Pantai Muara pada 9 Ogos lalu. – Gambar oleh BSUnion