SoftBank jual saham T-Mobile AS$21 bilion

TOKYO, 23 JUN – Syarikat gergasi pelaburan teknologi Jepun, SoftBank Group hari ini berkata ia akan menjual saham T-Mobile bernilai lebih dari AS$21 bilion dalam usaha untuk mengimbangi hasil aset kewangan syarikatnya.

Langkah itu dilakukan sebulan selepas SoftBank mengumumkan kerugian bersih tahunan AS$8.9 bilion akibat kerugian dalam pelaburan termasuk pasaran yang merosot disebabkan oleh wabak koronavirus.

SoftBank Group, yang mempunyai saham kira-kira 24 peratus syarikat telekomunikasi Amerika Syarikat (AS), mengatakan akan menjual sehingga 198.3 juta daripada lebih 300 juta saham dalam transaksi yang melibatkan syarikat telekomunikasi itu sendiri. Harga sebenar penjualan akan ditentukan lewat hari ini pada waktu perdagangan AS, kata SoftBank.

Saham T-Mobile ditutup kelmarin pada AS$106.60, menunjukkan penjualan akan menjana SoftBank lebih dari AS$21 bilion. Deutsche Telekom AG, yang sudah memiliki saham sebanyak 43 peratus dalam firma bergerak, akan memiliki pilihan untuk membeli 101.5 juta saham tambahan dari SoftBank, kata firma Jepun itu.

Firma Jepun itu mengatakan langkah itu adalah sebahagian daripada rancangannya untuk menjual aset hingga 4.5 trilion yen (AS$41 bilion) dalam setahun dari bulan Mac untuk mengurangkan hutang, selepas syarikat itu berhadapan dengan kesukaran dalam kewangan. – AFP

Seorang pejalan kaki melintasi sebuah pejabat SoftBank di Tokyo, kelmarin. SoftBank Group berkata ia akan menjual saham T-Mobile bernilai lebih dari AS$21 bilion dalam usaha untuk mengimbangi hasil aset kewangan syarikatnya. – AFP