Solskjaer tidak akan toleransi ‘agenda peribadi’

LONDON, 22 MEI – Pengurus Manchester United, Ole Gunnar Solskjaer, memberi amaran kepada pemainnya bahawa dia tidak akan bertoleransi dengan ‘agenda peribadi’ ketika dia bersedia untuk mengubah budaya di Old Trafford.

Solskjaer telah membuat perubahan yang besar dalam skuadnya sejak mengambil alih pada tahun 2018.

Romelu Lukaku dan Alexis Sanchez adalah antara pemain berprofil tinggi yang meninggalkan kelab untuk menyertai Inter Milan, sementara Chris Smalling, Matteo Darmian, Antonio Valencia, Ander Herrera, Ashley Young dan Marcos Rojo turut meninggalkan kelab secara perjanjian tetap atau pinjaman semasa tempoh itu.

Solskjaer lebih gembira dengan skuadnya ketika ini selepas merekrut beberapa bakat muda seperti Harry Maguire, Aaron Wan-Bissaka, Daniel James dan Bruno Fernandes.

Tetapi pengendali dari Norway berkata dia tidak akan teragak-agak untuk mengeluarkan pemain yang mempunyai pengaruh negatif, walaupun jika ia akan menyebabkan skuadnya tidak seimbang.

Ole Gunnar Solskjaer, memberi amaran kepada pemainnya bahawa dia tidak akan bertoleransi dengan ‘agenda peribadi’ namun kini dia lebih gembira dengan skuadnya ketika ini. – AP

“Personaliti adalah sangat penting. Kami sebuah pasukan dalam persekitaran berpasukan,” kata Solskjaer dalam temu bual bersama United We Stand.

“Anda mahukan pemain yang mempunyai sedikit perasaan ego dan berlagak tetapi mereka perlu boleh menyesuaikan diri. Pada mulanya pemain mempunyai pemikiran negatif, tetapi sekarang ia adalah pemikiran positif. “Akan sentiasa ada pemain yang inginkan lebih banyak bermain, tetapi jika mahukan pasukan lebih berjaya maka pemain perlu bersedia dalam masa yang berbeza.

“Saya rasa pasukan ini tidak mempunyai pengaruh yang buruk.”

Solskjaer menikmati kepulangan yang dimimpikan dengan United mencatatkan rekod tanpa kalah yang panjang dan menyingkirkan Paris Saint-German dari Liga Juara-Juara pada tahun 2019.

Tetapi Solskajaer berkata dia belajar lebih banyak mengenai siapa yang dia harus percayai dan harapkan ketika United bermain dengan teruk pada musim pertamanya. – AFP