Solvay Belgium kurangkan 350 pekerjaan di seluruh dunia

BRUSSELS, 26 FEB – Syarikat gergasi kimia Belgium, Solvay, menghadapi kesulitan berkaitan dengan isu COVID-19 dan skandal Boeing 737 MAX, hari ini mengumumkan rancangan untuk mengurangkan 350 pekerjaan di seluruh dunia menjelang akhir tahun 2021.

Syarikat itu berkata dalam satu kenyataan bahawa ia akan membuang 500 pekerja termasuk beberapa pengurus kanan, tetapi mewujudkan 150 pekerjaan dalam sektor bahan canggih, yang membekalkan peralatan kepada industri penerbangan.

Pada tahun 2019, Solvay mengumumkan kemerosotan satu peratus dalam keuntungan bersih kepada 1.075 bilion euro (AS$1.2 bilion) tahun lalu, sementara pendapatan tidak berubah pada 10.244 bilion euro.

Syarikat itu juga memberi amaran tentang cabaran pada bulan-bulan yang akan datang.

Keputusan untuk tiga bulan pertama tahun 2020 ‘dijangka berkurangan satu angka digit hasil keputusan gabungan pemberhentian pengeluaran 737MAX, kesan virus COVID-19 dan pasaran minyak dan gas yang semakin mencabar,” kata Solvay.

Syarikat gergasi bahan kimia itu telah menambah sasarannya untuk mengurangkan kos menjelang tahun 2024, bertujuan untuk mengurangkan lebih daripada 350 juta euro setahun. Sebelum ini, mereka telah menetapkan sasaran 300-350 juta euro.

Mengenai keputusan untuk mengurangkan pekerja, Ketua Pegawai Eksekutif, Ilham Kadri berkata “ia bukan mudah tetapi perlu untuk membolehkan syarikat terus bersaing”.

Beliau berkata masih terlalu awal untuk menilai impak penuh koronavirus ke atas perniagaan syarikat itu, tetapi langkah berjaga-jaga telah pun diambil untuk melindungi pekerja di kawasan terjejas termasuk China, yang menyumbang kepada 10 peratus daripada hasil jualannya. – AFP