Songlap lebih setengah juta, kena 7 tahun

Oleh Fadley Faisal

BANDAR SERI BEGAWAN, 27 OKT – Seorang lelaki tempatan berbangsa Cina yang menggelapkan lebih setengah juta wang syarikat majikannya telah dijatuhkan hukuman penjara tujuh tahun oleh Mahkamah Perantaraan.

Hakim Harnita Zelda Skinner ketika menjatuhkan hukuman pada 17 Oktober lalu ke atas Chan Kui Yu, yang berusia 40 tahun itu, menegaskan kesalahannya termasuk dakwaan pemalsuan dan pengubahan wang haram telah dilakukannya atas kepentingan sendiri dan rasa tamak.

Mahkamah juga mempertimbangkan hujah pendakwaan berhubung tempoh panjang defendan yang menyembunyikan tindakannya memalsukan resit untuk menyokong pengeluaran cek.

Timbalan Pendakwa Raya Dayangku Didi-Nuraza binti Pengiran Haji Abdul Latiff mendedahkan yang defendan yang bekerja di sebuah syarikat swasta sejak Oktober 2012 sebagai eksekutif akaun dan dilantik menjadi ketua sokongan perniagaan pada Jun 2014, sebelum meletak jawatan secara mengejut pada Disember 2015 dan tidak dapat dihubungi oleh syarikat.

Pendakwaan selanjutnya menambah tugas defendan adalah untuk mengeluarkan invois bagi kerja-kerja yang dilaksanakan oleh syarikat itu, jumlah berpatutan untuk dibayar dan memastikan bayaran dibuat pada masanya.

Namun pada Januari 2016, perbuatannya terbongkar setelah pengurus operasi syarikat memfailkan laporan polis yang mengesyaki defendan telah menggelapkan wang syarikat antara Ogos 2014 dan Disember 2015.

Siasatan mendedahkan defendan telah menyalahgunakan wang syarikat berjumlah $616,251.26.

Dia berjaya memalsukan cek dan memperolehi $72,000 dan melesapkan sebahagiannya dengan mengeluarkan dan menunaikan cek pada April 2015.

Defendan mengakui dia telah membelanjakan wang itu bagi perjudian luar negara, membiayai percutian di Malaysia, Singapura dan Filipina serta membayar hutangnya dan bapa mertuanya.

Dia juga mengirimkan wang berjumlah $42,493.89 kepada isteri dan bapa mertuanya di Filipina, yang menjadi kesalahan di bawah pembersihan wang haram kerana menggunakan wang yang diambil daripada tindakan jenayah pecah amanah.