Saturday, December 10, 2022
22 C
Brunei

-

Sony, Honda buat EV untuk penghantaran AS

TOKYO, 13 OKT – Sebuah syarikat kereta elektrik baharu yang menghimpunkan dua nama besar dalam perniagaan Jepun, Honda dan Sony, secara rasmi dilancarkan hari ini.

Kenderaan elektrik dari Sony Honda Mobility Inc akan mula dijual pada 2025, dengan pertama kali penghantaran akan datang di AS awal 2026, dan di Jepun pada akhir tahun itu, Ketua Eksekutif Yasuhide Mizuno memberitahu pemberita. Pra-tempahan bermula 2025.

Pada bulan Mac, Sony Group Corp. dan Honda bersetuju untuk menubuhkan usaha sama 50-50, dengan idea untuk menghimpunkan kepakaran Honda dalam automotif, teknologi mobiliti dan jualan dengan kepakaran pengimejan, rangkaian, sensor dan hiburan Sony.

Pengeluaran akan dilakukan di salah satu daripada 12 kilang Honda di AS. Tetapi butiran seperti harga, platform dan jenis bateri yang akan digunakan tidak didedahkan. Jumlah pengeluaran juga tidak diberikan, tetapi pegawai berkata ini adalah model istimewa dan tidak bertujuan untuk jualan besar-besaran.

Mizuno, yang berasal dari Honda Motor Co, berkata kerjasama tersebut menghimpunkan perkakasan dan perisian untuk memberikan pengalaman yang memuaskan secara emosi semasa bergerak.

“Adalah perlu untuk mengambil pendekatan baharu yang sama sekali,” kata Mizuno kepada pemberita di Tokyo. “Kami mahu menjadikan ini benar-benar baharu.”

AS dipilih untuk pelancaran kerana kenderaan elektrik sudah popular di sana. Jepun menduduki tempat kedua sebagai pasaran rumah Honda, dan pasaran lain, termasuk Eropah, akan menyusul, tetapi tiada tarikh ditetapkan, katanya.

Izumi Kawanishi, eksekutif Sony yang menjadi ketua pegawai operasi di Sony Mobiliti, berkata rakan kongsi akan ditambah dalam projek tersebut. – AP

Ketua Pegawai Operasi di Sony Mobility Izumi Kawanishi (kiri) dan Ketua Eksekutif Yasuhide Mizuno pada sidang akhbar di Tokyo, hari ini. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -