Sophia Liana juarai Dansa dan Sing

Ahli kumpulan De Fem iaitu Sophia Liana muncul sebagai juara program realiti Dansa dan Sing musim pertama yang berlangsung di Auditorium Majlis Bandar raya Shah Alam (MBSA), Shah Alam, pada Ahad lalu.

Kemenangan itu membolehkan Sophia, 30, bersama ahli kumpulannya Budak Ngam membawa pulang hadiah wang tunai RM100,000 berserta trofi sumbangan Astro.

Sophia Liana menyempurnakan dua tugasan iaitu menyampaikan lagu Kami Rappers dan Amboi. Tugasan pusingan battle pula dibuat bersama Chubb-E menerusi lagu Turn Down For What. Sophia menewaskan lima lagi finalis iaitu Chubb-E, Waris, Raja Syahiran, Wani Kayrie dan Shiha Zikir.

Sophia berkata permulaan karier seninya sebagai seorang penari satu ketika dahulu memberi banyak kelebihan kepadanya untuk menjuarai program ini.

“Karier seni saya dalam industri seni memang bermula sebagai penari, kemudian baru mula menyanyi. Saya bernasib baik dah belajar banyak teknik tarian dan dapat gunakan kesemuanya dalam pentas Dansa Dan Sing.

“Malah saya bersyukur dapat bersama pasukan yang sudah mula menari bersama sejak sekian lama, saya akan ambil peluang kejayaan di program ini untuk memberi inspirasi kepada mereka di luar sana untuk turut menari dan menyanyi dalam pada masa sama,” kata Sophia kepada media.

Penyanyi Chubb-E dan Zeppo Youngsterz Crew pula diumumkan sebagai naib juara dan diikuti oleh Shiha Zikir bersama Team Squad bagi pemenang tempat ketiga. Wani Kayrie bersama Delitz terpaksa akur menduduki tempat keempat. Manakala, Waris dan Raja Syahiran masing-masing menduduki tempat kelima dan keenam. – Agensi

Juara musim pertama program Dansa Dan Sing diberikan kepada Sophia Liana bersama kumpulan Budak Ngam, diikuti dengan naib juara, Chubb-E dan Zeppo Youngsterz Crew, dan tempat ketiga diduduki oleh Shiha Zikir bersama Team Squad. – Agensi