Southgate ‘bersikap terbuka’ mengenai pendapat Wenger

LONDON, 7 SEPT – Pengurus England, Gareth Southgate berkata dia ‘bersikap terbuka’ mengenai menganjurkan Piala Dunia setiap dua tahun dan pernah berbincang dengan Arsene Wenger mengenai cadangan tersebut.

Bekas pengurus Arsenal, Wenger, yang kini merupakan pengarah pembangunan di badan pengurusan FIFA, menggesa kejohanan bola sepak menjadi acara dwi tahunan.

Southgate mendedahkan perkara tersebut selepas England mencatat kemenangan 4-0 di perlawanan kelayakan Piala Dunia ke atas Andorra pada Ahad, mengatakan dia sudah berbincang dengan Wenger mengenai cadangan tersebut dan dia terbuka untuk kemungkinan tersebut, selagi mana jadual perlawanan bola sepak tidak menjadi terlalu sibuk.

“Saya rasakan keseluruhan jadual perlawanan perlu dikaji semula,” katanya. “Ulasan saya ialah saya tidak tahu bagaimana generasi kita merasakan penganjuran Piala Dunia dua kali setahun suatu konsep yang ganjil.

“Tetapi saya juga mengetahui perkara seperti The Hundread dalam sukan kriket telah dianjurkan dengan jayanya, jadi saya terbuka mengenai perkara seperti ini. Tetapi jadual perlawanan secara umumnya perlu disusun. Saya tidak mahu menambah lebih banyak perlawanan.

Reaksi Gareth Southgate memantau pemainnya semasa sesi latihan, baru-baru ini. Southgate mendedahkan dia ‘bersikap terbuka’ mengenai cadangan yang dibuat oleh Wenger. – AP

“Secara umumnya saya bersetuju dengan konsep perlawanan yang lebih baik, perlawanan yang dikurangkan, kualiti yang lebih baik, tetapi banyak perkara yang perlu dipertimbangkan dan tidak boleh ditambah pada ketika ini.”

Presiden UEFA, Aleksander Ceferin memberi amaran kelmarin bahawa menganjurkan Piala Dunia setiap dua tahun akan ‘melemahkan’ kejohanan.

Kejohanan diadakan setiap empat tahun, selain daripada pembatalan disebabkan Perang Dunia Kedua, sejak edisi pertama pada 1930.

“Kami rasakan bahawa nilai Piala Dunia itu sangat berharga disebabkan ia jarang diadakan,” kata Ceferin semasa perhimpunan agung Persatuan Bolasepak Eropah.

“Tetapi mengadakannya setiap dua tahun, pada pendapat kami, menjadikannya rambang, kurang meriah dan malangnya akan melemahkan Piala Dunia itu sendiri,” tambahnya. – AFP