Southgate terus kendalikan England

LONDON, 5 Okt – Gareth Southgate menerima ganjaran kerana membawa England ke separuh akhir persaingan Piala Dunia dengan kontrak baharu, Persekutuan Bola Sepak (FA) mengumumkan semalam.

Persetujuan baharu bagi pengurus itu, 48, akan menyaksikannya terus mengendalikan pasukan itu sehingga Piala Dunia 2022 di Qatar dan menyaksikan bayarannya dinaikkan kepada 3 juta paun (AS$3.9 juta) setahun.

“Saya gembira berpeluang untuk membawa pasukan kebangsaan untuk beraksi dalam dua lagi perlawanan besar,” kata Southgate, yang persetujuannya sebelum ini mansuh selepas Euro 2020.

“Tugas tersebut masih lagi menjadi satu kelebihan yang luar biasa dan ianya satu penghormatan sebenar. Mengalaminya sendiri bagaimana negara itu bersatu di belakang pasukan musim panas ini adalah sesuatu yang istimewa dan ia adalah menarik untuk melihat bagaimana skuad muda itu boleh pergi jauh dalam masa beberapa tahun akan datang.”

Southgate, yang menyaksikan England dikalahkan 2-1 oleh Croatia dalam perlawanan separuh akhir pertama Piala Dunia sejak 1990, berkata dia bernasib baik untuk memiliki pasukan yang hebat – pembantunya Steve Holland juga diberikan kontrak baharu dan pemain-pemain beraksi dengan hebat di atas padang.

“Saya mengakui kerja keras dan komitmen kakitangan saya dan pemain sejak dua tahun lalu,” kata Southgate.

“Saya telah belajar satu kedudukan yang menarik bagi mereka dan kesabaran dan profesionalisme mereka dalam mewakili pasukan England adalah satu inspirasi terhadap kerja saya sendiri.” – AFP

Gambar fail pada 24 September lalu menunjukkan Gareth Southgate tiba bagi satu majlis anugerah di London, Britain. – AP