Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Spesies golden mole ditemui semula setelah 80 tahun

  CAPE TOWN, 1 DIS – Penyelidik di Afrika Selatan berkata mereka telah menemui semula spesies golden mole dengan bulu keemasan berwarna-warni dan keupayaan untuk hampir ‘berenang’ melalui beting pasir selepas ia tidak dilihat selama lebih 80 tahun dan dianggap telah pupus.

  Golden mole De Winton, penggali kecil yang buta dengan kuasa pendengaran hebat, yang memakan serangga, didapati masih hidup di pantai di Port Nolloth di pantai barat Afrika Selatan oleh pasukan penyelidik dari Amanah Hidupan Liar Terancam dan Universiti Pretoria.

  Ia telah hilang dari sains sejak 1936, kata para penyelidik.

  Dengan bantuan seekor anjing penghidu, pasukan itu menemui kesan terowong dan menemui tahi lalat emas pada tahun 2021. Tetapi kerana terdapat 21 spesies golden mole dan ada yang kelihatan sangat serupa, pasukan itu memerlukan lebih banyak untuk memastikan bahawa ia adalah golden mole De Winton.

  Mereka mengambil sampel DNA alam sekitar – haiwan DNA yang ditinggalkan dalam sel kulit, rambut dan perkumuhan badan – tetapi terpaksa menunggu sehingga 2022 sebelum sampel DNA De Winton dari beberapa dekad yang lalu disediakan oleh muzium Afrika Selatan untuk dibandingkan. Urutan DNA adalah sepadan.

  Penyelidikan dan penemuan pasukan telah disemak dan diterbitkan minggu lepas.

  “Kami mempunyai harapan yang tinggi, tetapi kami juga mempunyai harapan kami dihancurkan oleh beberapa orang,” salah seorang penyelidik, Samantha Mynhardt, memberitahu The Associated Press. “Seorang pakar De Winton memberitahu kami, ‘anda tidak akan menemui mole itu. Ia sudah pupus.’”

  Proses itu mengambil masa tiga tahun dari perjalanan pertama penyelidik ke pantai barat Afrika Selatan untuk mula mencari mole, yang diketahui jarang meninggalkan tanda-tanda terowongnya dan hampir ‘berenang’ di bawah bukit pasir, kata para penyelidik. Golden mole berasal dari sub-Sahara Afrika dan De Winton hanya pernah ditemui di kawasan Port Nolloth.

  Dua golden mole De Winton kini telah disahkan dan digambar di Port Nolloth, kata Mynhardt, manakala pasukan penyelidik telah menemui tanda-tanda populasi lain di kawasan itu sejak 2021.

  “Ia adalah projek yang sangat menarik dengan banyak cabaran,” kata Esther Matthew, pegawai kanan lapangan dengan Amanah Hidupan Liar Terancam. “Nasib baik kami mempunyai pasukan hebat yang penuh dengan semangat dan idea-idea inovatif, iaitu apa yang anda perlukan apabila anda perlu meninjau sehingga 18 kilometer (11 batu) habitat bukit pasir dalam sehari.”

  Golden mole De Winton berada dalam senarai ‘spesies hilang paling dikehendaki’ yang disusun oleh kumpulan pemuliharaan Re:wild.

  Lain-lain dalam senarai yang telah ditemui semula termasuk salamander yang ditemui di Guatemala pada 2017, 42 tahun selepas penampakan terakhirnya, dan seekor gajah yang dipanggil sengi Somalia yang dilihat di Djibouti pada 2019, penampakan pertama yang direkodkan sejak 1968. – AP

  Spesies Golden mole yang ditemui semula di pantai barat Afrika Selatan. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...