Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Spesies terancam ditemukan di Delta Sungai Kuning

  JINAN, 18 JUN – Dua anak Burung Sekendi Sudu Muka Hitam yang terancam populasinya di dunia, dikesan muncul pertama kali di kawasan pembiakannya paling selatan di Delta Sungai Kuning di timur China.

  Menurut jawatankuasa pengurusan Rizab Alam Semula Jadi Nasional Shandong Yellow River Delta, penemuan itu memperluas julat pembiakan burung terancam itu ke selatan sejauh beberapa ratus kilometer, yang biasanya membiak di pulau-pulau berhampiran Semenanjung Korea.

  Zhang Shuyan, timbalan ketua stesen pengurusan Huanghekou di kawasan rizab, menemui burung-burung ini di kawasan pemulihan tanah lembap semasa rondaan rutin pada akhir Mei. Setakat ini, dua anak burung tersebut berada dalam keadaan sihat dan telah meninggalkan sarang.

  Bangau tersebut berparuh hitam, berbulu putih dengan paruhnya yang berbentuk seperti ‘sudu’ yang menyerupai alat muzik tradisional Cina yang dipanggil pipa, berada di bawah perlindungan kelas pertama nasional.

  Menurut Banci Antarabangsa Burung Sekendi Sudu Muka Hitam 2024 yang baru dikeluarkan, populasi global spesies itu adalah 6,988, dengan 6,200 daripadanya tinggal di China.

  “Burung ini adalah spesies penunjuk kualiti alam sekitar tanah lembap, menunjukkan bahawa persekitaran ekologi Delta Sungai Kuning telah bertambah baik,” kata Zhang.

  “Selain itu, burung-burung yang diperhatikan kali ini adalah kacukan antara bangau berparuh hitam dan bangau putih, yang mempunyai nilai penyelidikan yang signifikan,” ujarnya. – Xinhua 

  Populasi global spesies ini adalah 6,988, dengan 6,200 daripadanya tinggal di China. – GAMBAR WIKIPEDIA

   

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...