Springboks kurangkan perbelanjaan

CAPE TOWN, 22 APRIL – Ragbi Afrika Selatan mengumumkan kelmarin perbelanjaan akan dikurangkan dan beberapa kejohanan dibatalkan kerana pandemik koronavirus tetapi berkata ia masih berharap jadual perlawanan percubaan untuk Kejohanan Dunia Springboks akan diteruskan.

Ketua eksekutif ragbi Afrika Selatan, Jurie Roux berkata pihak berkepentingan sukan telah bersetuju untuk memotong antara 700 juta rand dan 1 bilion rand dari bajet mereka untuk tempoh lapan bulan dan berkata senario ‘terburuk’ ialah tiada perlawanan ragbi akan dilangsungkan semasa tempoh tersebut.

Pemotongan tersebut termasuk pemotongan gaji untuk pegawai dan pemain.

“Pendapatan kami sangat terhad untuk bermain ragbi profesional dan tanpa perlawanan kami berpotensi tidak mempunyai pendapatan,” kata Roux.

Dia berkata keputusan telah dipersetujui secara bersama oleh semua pihak berkepentingan termasuk wakil-wakil pemain.

“Waktu yang tidak pernah berlaku sebelum ini, bukan sahaja di Afrika Selatan, tetapi semua orang di seluruh dunia,” katanya.

Roux berkata kejohanan semua peringkat umur dengan pengecualian kejohanan wilayah bawah 21 tahun yang telah dirancang, telah dibatalkan, sementara kesemua kelab ragbi ditunda kerana negara kini berada di bawah perintah berkurung kerana penularan COVID-19.

Tetapi dia berkata perlawanan percubaan di tempat sendiri menentang Scotland, pada 4 Julai dan 11 Julai, kekal mengikut jadual bersama-sama dengan perlawanan menentang Georgia pada 18 Julai.

Perlawanan percubaan pertama menentang Scotland akan menjadi sesuatu yang istimewa kerana besar kemungkinan ia akan menjadi perlawanan terakhir di stadium Newlands yang bersejarah di Cape Town. – AFP

Gambar fail pasukan Ragbi Afrika Selatan ketika menjuarai kejuaraan dunia 2019. Ragbi Afrika Selatan mengumumkan pemotongan besar perbelanjaan dan pembatalan beberapa kejohanan berikutan dengan pandemik koronavirus. – AP