S’pura benarkan pelawat dari Brunei, New Zealand

SINGAPURA, 21 OGOS – Singapura membenarkan pelawat dari Brunei dan New Zealand melawat negara itu mulai September, dalam ‘langkah kecil, hati-hati’ oleh hab penerbangan itu untuk memulakan semula perjalanan udara, kata pegawai hari ini.

Negara itu menutup sempadannya kepada pelancong dan pelawat jangka pendek pada Mac dan melaksanakan sekatan separa tatkala wabak koronavirus melanda asrama yang menempatkan ratusan ribu pekerja migran.

Ketibaan dari Brunei dan New Zealand akan tertakluk kepada ujian virus sebagai ganti kepada kuarantin 14 hari.

Menteri pengangkutan Ong Ye Kung berkata tindakan itu bertujuan mencapai keseimbangan di antara mengawal penularan virus dan memulihkan perjalanan udara, penjana utama ekonomi yang bergantung pada perdagangan dan pelancongan.

“Pada keseluruhannya, saya fikir ia merupakan satu langkah kecil untuk membuka semula penerbangan dan memulihkan Lapangan Terbang Changi,” beritahunya kepada wartawan hari ini.

“Perlu ingat, sebagai ekonomi terbuka yang kecil, untuk bertahan, kami perlu membuka sempadan kami. Untuk mencari nafkah hidup, kami perlu mempunyai hubungan dengan dunia dan untuk berkembang maju, kami mesti menjadi hab penerbangan.”

Brunei dan New Zealand dipilih kerana mereka adalah negara kecil dan telah mengawal pandemik dengan baik, kata Ong, menambah tindakan itu bersifat satu pihak.

Tempoh kuarantin juga telah dikurangkan dari 14 kepada tujuh hari untuk pelawat dari rantau berisiko rendah termasuk Australia – tidak termasuk negeri Victoria – China, Taiwan, Vietnam dan Malaysia.

Ong berkata pada minggu lalu Lapangan Terbang Changi biasanya menggerakkan 1,000 pesawat udara sehari tetapi jumlah ini telah merosot kepada 150. – AFP