S’pura longgarkan sekatan virus

SINGAPURA, 19 JUN – Kedai-kedai dan kafe dibuka semula di Singapura hari ini ketika langkah-langkah sekatan koronavirus dilonggarkan – namun pemimpin negara itu memberi amaran kepada rakyatnya agar ‘tidak berlebihan meraikannya.’

Lebih daripada dua bulan selepas sekatan pergerakan separa dilaksanakan, rumah-rumah urut dan spa kembali beroperasi, manakala pantai-pantai tiada lagi larangan dan kemudahan sukan dan yang lainnya dibuka semula.

“Saya gembira kerana saya boleh keluar…beberapa larangan masih dikuatkuasakan tetapi saya gembira, saya rasa selamat,” Mostafa Jamshidian, seorang penyelidik sains komputer memberitahu AFP ketika dia berjalan di daerah pusat perniagaan.

Manakala Angelica Stasevich berkata dia amat gembira. “Hari ini saya merasa seperti mahu menyanyi, menari dan berjalan-jalan,” kata belia berusia 21 tahun itu.

Perhimpunan sosial sehingga lima orang dibenarkan di bawah pelonggaran sekatan, namun orang ramai perlu memakai penutup mulut dan hidung serta mengekalkan jarak satu meter.

Dalam pos Facebook menandakan pembukaan semula kebanyakan premis perniagaan, Perdana Menteri Lee Hsien Loong berkata, “Saya pasti semua kita sudah lama menantikan hari ini! Tetapi tolong jangan berlebihan meraikannya.”

Pihak berkuasa secara beransur-ansur melonggarkan sekatan yang dilaksanakan awal April yang menyaksikan penutupan sekolah dan perniagaan tidak penting, ketika usaha uji dan kesan menstabilkan kadar jangkitan. Negara itu mencatatkan jumlah jangkitan kedua tertinggi di Asia Tenggara dengan lebih 41,000 kes, kebanyakannya dalam kalangan pekerja asing yang tinggal dalam asrama yang padat. Angka kematian akibat COVID-19 pula 26 orang. – AFP

Seorang peniaga menyusun beg di kedainya di Singapura, 19 Jun, ketika sekatan mula dilonggarkan. Restoran, kedai runcit dan kebanyakan kedai-kedai lain dibuka semula namun pemimpinnya memberi amaran agar rakyatnya tidak meraikannya secara berlebihan. – AFP