Spurs, Alli punahkan harapan Chelsea

LONDON, 5 Jan – Pemain tengah Tottenham Hotspur yang berada dalam tahap terbaik, Dele Alli telah menjaringkan dua gol yang serupa apabila Spurs menewaskan pendahulu Liga Perdana, Chelsea dengan keputusan 2-0, sekali gus memusnahkan harapan pendahulu liga itu untuk merekodkan 14 kemenangan berturut-turut. Chelsea dijangka menjadi pasukan pertama untuk merekodkan 14 kemenangan berturut-turut dalam musim Liga Perdana yang sama, tetapi dua gol Alli, keduanya hasil asis Christian Eriksen, telah menyedarkan mereka daripada mimpi itu.

“Kami begitu kompetitif menentang sebuah pasukan yang berada di tahap yang baik, antara yang terbaik di Eropah, dan kami rasa berbangga serta gembira dengan persembahan cemerlang ini,” kata pengurus Spurs, Mauricio Pochettino.

Skuad Antonio Conte terpaksa bersyukur kerana telah menyamai rekod Arsenal dengan 13 kemenangan berturut-turut pada 2001-02 dan mereka kekal mempunyai kelebihan 5 mata di puncak liga di depan Liverpool yang berada di tangga kedua.

Dele Alli (tengah) ketika menjaringkan gol dalam aksi Liga Perdana menentang Chelsea di White Hart Lane. – AP
Dele Alli (tengah) ketika menjaringkan gol dalam aksi Liga Perdana menentang Chelsea di White Hart Lane. – AP

Tetapi kekalahan itu juga telah memberikan harapan kepada pemburu kejuaraan yang lain, bukan hanya Spurs, yang memintas Manchester City dan Arsenal bagi berada di tangga ketiga liga, tujuh mata di belakang Chelsea.

“Agak malang kemenangan berturut-turut itu sudah terhenti, tetapi Tottenham merupakan sebuah pasukan yang bagus, sebuah pasukan yang kuat dan saya pasti ia merupakan antara pasukan yang mampu memberikan cabaran kejuaraan sehingga penghujung musim,” kata Conte.

“Pasukan saya berada di puncak liga kerana kami bekerja keras. Liga ini sungguh sukar dan adalah penting untuk terus bekerja keras.” Alli, 20, kini telah menjaringkan dalam tiga perlawanan berturut-turut dan dua jaringan terbarunya ini membolehkan skuad Pochettino mencatatkan lima kemenangan berturut-turut. – AFP