Monday, March 27, 2023
21.7 C
Brunei

-

SR Jerudong, Delima Satu juara kejohanan bola sepak

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 19 MAC – Sekolah Rendah Jerudong dan Sekolah Rendah Delima Satu masing-masing muncul sebagai johan bagi kategori di bawah umur 9 tahun dan bawah umur 11 tahun dalam National Grassroots Football for School Festival yang diadakan di Rumah Persatuan Bolasepak Brunei Darussalam (FABD), Berakas, pagi tadi.

Sementara itu, Sekolah Rendah Sengkurong dan Sekolah Rendah Datu Ratna Haji Muhammad Jaafar, Kiarong, masing-masing menduduki tempat kedua dan ketiga dalam kategori bawah umur 9 tahun.

Manakala, Sekolah Rendah Datu Ratna Haji Muhammad Jaafar di tempat kedua dan Sekolah Arab Sultan Haji Hassanal Bolkiah, Kampung Rimba di tempat ketiga bagi kategori di bawah umur 11 tahun.

Pemain terbaik dan penjaring terbanyak bagi kategori di bawah umur 9 tahun disandang oleh Awangku Mohd Imamul Mubin bin Pengiran Muhd Shaidil dari Sekolah Rendah Datu Ratna Haji Muhammad Jaafar manakala Muhammad Shareel Qays bin Mohammad Suhardi dari Sekolah Rendah Delima Satu dinamakan sebagai penjaring terbanyak dan pemain terbaik dalam kategori di bawah umur 11 tahun.

Hadir selaku tetamu kehormat pada acara tersebut dan seterusnya berkesudian menyempurnakan majlis penyampaian hadiah kepada para pemenang ialah Pemangku Pengarah, Jabatan Pendidikan Kokurikulum, Kementerian Pendidikan, Awang Julaihi bin Mohamad @ Mohamat.

Awang Julaihi bergambar ramai bersama pasukan Sekolah Rendah Jerudong.
Antara aksi para peserta yang menyertai festival berkenaan.

Festival tersebut merupakan kerjasama Kementerian Pendidikan melalui Bahagian Jasmani dan Rekreasi, Jabatan Pendidikan Kokurikulum dengan FABD.

Seramai 300 orang peserta yang terdiri daripada pelajar-pelajar sekolah rendah kerajaan dan swasta di Kementerian Pendidikan dan Kementerian Hal Ehwal Ugama telah menyertai festival tersebut di mana penyertaan adalah mengikut pasukan sekolah masing-masing.

Pusingan awal festival telah diadakan pada 12 Mac 2023.

Antara tujuan festival diadakan adalah untuk memberi pendedahan awal kepada para pelajar kepada sukan bola sepak dari peringkat rendah selain dari menanam nilai-nilai murni melalui sukan seperti gaya hidup yang sihat, disiplin, berdaya tahan, kepimpinan serta semangat kesukanan, semangat berpasukan dan juga semangat berdaya saing.

Festival berkenaan juga dijadikan sebagai landasan untuk menyumbang kepada perkembangan sukan bola sepak di Negara Brunei Darussalam di peringkat akar umbi.

Selain itu, festival berkenaan juga menyokong Program Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) dalam memastikan kehidupan yang sihat dan di samping menggalakkan kesejahteraan untuk semua lapisan peringkat umur.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -