SR Sg Kebun kini lebih selesa

Oleh NAJ

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 4 Jan – Sesi persekolahan tahun ini bagi seramai 251 pelajar Sekolah Rendah Sungai Kebun dan Sekolah Rendah Datu Ahmad bermula lebih baik dan melakar sejarah bagi mereka.

Ini kerana para pelajar daripada dua buah sekolah itu disatukan di bawah sebuah bangunan baru Sekolah Rendah (SR) Sungai Kebun yang sudah pun siap sepenuhnya untuk digunakan pada tahun ini.

Sekolah itu ketika ini mempunyai 251 pelajar dengan tenaga pengajar seramai 31 orang termasuklah seorang guru besar dan penolong guru besar.

Dua pelajar yang sempat ditemu bual melahirkan rasa syukur dengan terbinanya bangunan baru ini. Mereka ialah Awang Muhd Najwan bin Mahniiazizan dan Awang Muhd Adam Syazwi bin Mohd Sakrin, kedua-duanya pelajar Tahun 6 sekolah itu.

“Saya berasa seronok dan tidak sabar untuk hadir ke sekolah kerana saya tahu kami akan menggunakan bangunan sekolah baru yang lebih selesa untuk kami belajar. Ini membuatkan saya semakin bersemangat untuk ke sekolah, apa tah lagi tahun ini saya akan menduduki Peperiksaan Penilaian Sekolah Rendah (PSR). Saya juga berazam untuk belajar bersungguh-sungguh dan mendapat 5A dalam PSR nanti,” ujar Awang Najwan.

Awang Muhd Adam Syazwi  semasa menghadiri sesi persekolahan di bangunan baru.
Awang Muhd Adam Syazwi semasa menghadiri sesi persekolahan di bangunan baru.
Awang Muhd Najwan ketika ditemu bual.
Awang Muhd Najwan ketika ditemu bual.

Manakala bagi Awang Muhd Syazwi pula, mengatakan dia gembira memulakan persekolahan di bangunan baru itu dan sering datang awal ke sekolah untuk memulakan sesi pembelajaran kerana minat belajar. Beliau juga berazam untuk belajar bersungguh-sungguh terutama dalam pelajaran yang diminatinya iaitu Sains dan Matematik dalam usahanya mendapat untuk 5A dalam PSR kelak.

“Keadaan sekolah baru dan amat kondusif ini menguatkan lagi semangat saya untuk lebih tekun belajar. Ia juga selesa dan mempunyai ruang bilik kelas yang luas,” tambahnya.

Pembinaan bangunan baru sekolah itu merupakan rancangan jangka panjang Kementerian Pendidikan bagi menyediakan prasarana sekolah yang boleh menampung keramaian pelajar yang semakin meningkat dan menyediakan suasana yang lebih kondusif dan selesa bagi para pelajar.