Thursday, June 20, 2024
24 C
Brunei

  -

  Srettha Thavisin yakin kemukakan kesnya di hadapan Mahkamah Perlembagaan

  BANGKOK, 27 MEI – Mahkamah di Thailand sedang mendengar kes terhadap Perdana Menteri Thailand, Srettha Thavisin kerana didakwa melanggar Perlembagaan dengan melantik Pichit Chuenban sebagai menteri di Jabatan Perdana Menteri walaupun beliau didakwa tidak mempunyai kelayakan seperti dalam piagam.

  PM Thailand menyatakan keberatan untuk bercakap mengenai perkara undang-undang.

  “Oleh kerana perkara ini sudah memasuki proses kehakiman, saya tidak mahu bercakap setiap hari tentang siapa yang melakukan apa. Kedua-dua pihak mesti dihormati. Apabila sudah masuk proses, saya sedia menjelaskan kepada semua pihak,” katanya.

  Ketika ditanya sama ada beliau yakin untuk memberikan penjelasan, Srettha menjawab, “Saya yakin. Saya telah mengadakan perbincangan dengan pasukan undang-undang dan kami sedang bersiap sedia.”

  Ketika ditanya sama ada beliau bersedia untuk memberikan penjelasan baik melalui dokumen mahupun secara peribadi, PM berkata, “Ya, terdapat perbincangan yang berterusan.”

  Ketika disoal sama ada isu tersebut menjejaskan tumpuannya terhadap tadbir urus, perdana menteri ketawa dan menjawab, “Anda sudah bertanya ini tiga kali. Anda bertanya setiap hari, dan saya percaya anda akan bertanya lagi esok.”

  “Mengenai sama ada ini menjejaskan tumpuan saya, pada hakikatnya, seperti saya, seperti Timbalan Perdana Menteri Anutin Charnvirakul dan Gabenor Bangkok Chadchart Sittipunt, yang berusia 60 tahun atau hampir 60 tahun, kami telah melalui banyak perkara. Kami boleh mengendalikan banyak perkara secara serentak.

  “Ia datang dengan jawatan yang kita pegang, sama ada perdana menteri, timbalan perdana menteri, atau gabenor Bangkok. Banyak yang telah kami lalui. Ia adalah kewajipan yang datang dengan jawatan. Kami perlu melakukan banyak perkara sekaligus, jangan risau.

  “Seperti yang saya nyatakan, apabila perkara seperti itu timbul, ia adalah sebahagian daripada proses kehakiman. Tanggungjawab saya adalah untuk menjelaskan, dan saya akan melakukannya. Pada masa yang sama, dari segi pentadbiran, kita mesti kekal teguh. Anda boleh yakin,” kata Srettha. – ANN/The Nation

  Perdana Menteri Thailand, Srettha Thavisin semasa bercakap kepada pemberita di ibu pejabat Parti Pheu Thai di Bangkok, Thailand, pada 24 Ogos 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...