Sri Lanka batal tegahan import racun perosak

COLOMBO, 21 NOV – Sri Lanka telah menghentikan usahanya untuk menjadi negara pertanian organik sepenuhnya pertama di dunia hari ini, mengumumkan ia akan segera membatalkan tegahan import ke atas racun perosak dan kemasukan produk pertanian lain.

Negara pulau itu sudah lama dicengkam krisis ekonomi yang teruk, dengan kekurangan pertukaran mata wang asing mencetuskan kekurangan makanan, minyak mentah dan barangan penting lain.

Pihak berkuasa sudah pun merubah keputusan sekatan ke atas import baja bulan lalu bagi produk teh, pendapatan eksport utama negara itu.

Namun menjelang bantahan para petani yang dirancang di bandar itu, kementerian pertanian Sri Lanka berkata ia akan menamatkan satu tegahan meluas ke atas semua agrokimia termasuk racun herba dan racun perosak.

“Kami sekarang akan membenarkan kemasukan kimia yang kami perlukan segera,” kata setiausaha kementerian, Udith Jayasinghe kepada rangkaian televisyen swasta, News First.

“Menganggap keperluan untuk memastikan sekuriti makanan, kami telah mengambil keputusan ini,” katanya.

Sebahagian besar kawasan ladang telah dikosongkan selepas tegahan import, yang diperkenalkan pada Mei.

Kekurangan semakin bertambah buruk pada minggu lalu, dengan harga beras, sayur dan makanan asasi lain telah berganda di seluruh Sri Lanka.

Pasar raya juga mencatu jualan beras, membenarkan hanya 5kg bagi setiap pelanggan.

Organisasi pertanian telah merancang untuk mengadakan bantahan di parlimen kebangsaan di Colombo pada Jumaat untuk menuntut import bahan kimia penting bagi melindungi tanaman mereka. – AFP