Thursday, February 2, 2023
23.6 C
Brunei

-

Sri Lanka lancarkan rundingan IMF

COLOMBO, 20 JUN – Sri Lanka menutup sekolah dan menghentikan semua perkhidmatan kerajaan yang tidak penting kelmarin bagi memulakan penutupan dua minggu untuk menjimatkan rizab bahan api yang cepat habis apabila Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) membuka perbincangan dengan Colombo mengenai kemungkinan jaminan kewangan.

Negara dengan seramai 22 juta orang penduduk itu berada dalam cengkaman krisis ekonomi terburuk selepas kehabisan pendapatan ekonomi untuk membiayai import yang paling penting, termasuk bahan api.

Berikutan itu, pejabat negeri telah bekerjasama kelmarin dengan sebilangan kakitangan sebagai sebahagian daripada rancangan kerajaan bagi mengurangkan perjalanan dan menjimatkan petrol serta diesel yang berharga. Manakala hospital dan pelabuhan utama di Colombo kekal beroperasi.

Sementara itu, beratus-ratus ribu orang pemandu terus beratur panjang mendapatkan petrol dan diesel walaupun kementerian tenaga mengumumkan mereka tidak akan mempunyai stok bahan api bakar untuk sekurang-kurangnya tiga hari lagi.

Negara itu gagal membayar hutang asingnya yang berjumlah AS$51 bilion pada bulan April dan menyerahkan se-penuhnya kepada IMF.

Manakala itu, perbincangan secara peribadi pertama dengan IMF mengenai permintaan tarik diri Sri Lanka bermula di Colombo kelmarin dan akan diteruskan selama 10 hari, kata pemberi pinjaman dan kerajaan dalam kenyataan ringkas. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ketua NATO puji Jepun tingkatkan perbelanjaan pertahanan

TOKYO, 1 FEB - Ketua NATO hari ini memuji rancangan Jepun untuk menggandakan perbelanjaan pertahanannya, berkata ikrar itu mencerminkan keazaman negara untuk penglibatan keselamatan...
- Advertisment -