Stadium Atletico venue final UCL 2019

MADRID, 21 Sept – Stadium baru Wanda Metropolitano Atletico Madrid dengan kapasiti 68,000 tempat duduk akan menjadi tuan rumah final Liga Juara-Juara (UCL) 2019, badan bola sepak Eropah UEFA mengumumkan pada Rabu.

Sebagai calon tunggal untuk perlawanan akhir, ibu kota Azerbaijan, Baku dihadiahkan venue perlawanan akhir Liga Europa 2019 sebagai sagu hati kerana tercicir darpada acara utama.

Budapest akan menjadi tuan rumah final Liga Juara-Juara wanita sementara Piala Super UEFA antara pemenang Liga Juara-Juara dan Liga Europa akan berlangsung di Vodafone Park di Besiktas, Istanbul.

Wanda yang disokong oleh konglomerat Cina yang membeli 20 peratus kepentingan dalam Atletico pada 2015, kelab membuka Wanda Metropolitano bernilai 310 juta euro (AS$370 juta) buat kali pertama Sabtu lalu ketika Atletico menewaskan Malaga 1-0 dalam aksi La Liga.

“Bagi saya, ini adalah stadium terbaik di mana saya pernah beraksi dan saya berkata demikian bukan kerana Atletico kelab saya,” kata Antoine Griezmann selepas menjaringkan gol pembukaan di tempat baru.

“Sebagai seorang pemain atau jurulatih saya tidak pernah melihat sesuatu seperti itu,” kata jurulatih Atletico, Diego Simeone.

Menurut laporan harian sukan Sepanyol, Marca, kapasiti hotel Madrid dan lapangan terbang antarabangsa Barajas yang berdekatan menyokong keputusan itu berpihak kepada Madrid.

“Setiap orang dari dunia bola sepak akan melihat stadium baru kami pada final Liga Juara-Juara 2019,” kata Atletico dalam satu kenyataan.

“Wanda Metropolitan telah dibina untuk memenuhi standard keselesaan dan keselamatan tertinggi untuk menawarkan pengalaman terbaik kepada semua pelawatnya.” – AFP