Friday, August 19, 2022
30.5 C
Brunei

StanChart sokong kesihatan mental

-

Oleh Nurdiyanah R.

BANDAR SERI BEGAWAN, 15 OKT – Sempena Hari Kesihatan Mental Sedunia yang diraikan setiap 10 Oktober, Bank Standard Chartered (StanChart) Brunei mengungkayahkan satu siri sesi perkongsian dan bengkel berkonsepkan kesedaran kesihatan mental sepanjang bulan ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan StanChart Brunei, tema sambutan pada tahun ini adalah Mental Health in an Unequal World yang menumpukan perhatian kepada isu-isu ketidaksamaan kesihatan mental di dalam negara dan global.

Menerusi siri sesi perkongsian dalam talian itu, pihak bank menekankan perlunya sokongan kesihatan mental berterusan untuk rakan sekerja semasa berdepan dengan pandemik COVID-19 ini.

Kenyataan menyatakan, inisiatif kesedaran berkenaan telah dimulakan dengan satu siri acara dalam talian untuk membincangkan topik kesihatan mental dan mengurangkan stigma yang berkaitan dengannya, dengan tujuan utama untuk memupuk persekitaran kerja yang sihat dan inklusif.

Dalam salah satu sesi perkongsian berkenaan, pekerja-pekerja berkongsi kisah peribadi mengenai perjalanan mereka (secara fizikal dan mental), cabaran yang dihadapi dan inspirasi atau motivasi yang membuatkan mereka meneruskan kehidupan.

Mereka juga membincangkan kepentingan kesihatan mental dan bagaimana individu dapat menyokong kesejahteraan orang lain. Ketua Pegawai Eksekutif StanChart Brunei, Pengiran Aki Ismasufian bin Pengiran Haji Ibrahim dalam perkongsian itu menekankan kepentingan untuk meningkatkan kesedaran agar terus menjadikan kesihatan mental sebagai keutamaan semua orang.

Menurut beliau lagi, pemimpin-pemimpin dalam organisasi mempunyai kuasa untuk memastikan semua orang merasa selamat secara fizikal dan mental di tempat kerja dan menggalakkan rangkaian sokongan yang boleh meningkatkan kesejahteraan kakitangan dan organisasi.

Sementara itu, Ketua Bahagian Sumber Manusia, Laila Li menjelaskan bahawa di StanChart Brunei, mereka telah mengambil tindakan untuk meningkatkan akses kepada program-program sokongan untuk rakan sekerja yang mungkin mengalami tekanan terhadap kesihatan mental mereka.

“Pelbagai sesi perkongsian dan bengkel kesejahteraan jelas menunjukkan komitmen tinggi pihak bank untuk memberikan sokongan yang tepat kepada para pekerja,” tambah beliau.

Pengiran Aki Ismasufian bersama kakitangan lain dalami sesi perkongsian berkonsepkan kesedaran kesihatan mental anjuran StanChart baru-baru ini. – Gambar serahan StanChart
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Darurat banjir di wilayah pulau selatan New Zealand

WELLINGTON, 18 OGOS – Wilayah Pantai Barat dan Nelson-Tasman di Pulau Selatan New Zealand dilanda hujan lebat dan banjir. Darurat tempatan masih kekal di kawasan...
- Advertisment -