Steroid beri harapan atasi COVID-19

LONDON, 17 JUN – Britain memulakan rawatan asas menggunakan steroid yang disifatkan sebagai penemuan baharu bagi pesakit COVID-19 kritikal meskipun pandemik itu bertambah teruk di China dan serata dunia.

Ketika kewujudan kes ‘kluster tegar’ di Beijing baru-baru ini menimbulkan kesangsian sama ada usaha menangani virus itu mampu berjaya, kejayaan di Britain memberi harapan baharu selepas berita buruk selama beberapa bulan lalu.

Penyelidikan yang diterajui pasukan dari Universiti Oxford memulakan rawatan menggunakan steroid dexamethasone yang mudah diperoleh terhadap lebih 2,000 pesakit COVID-19 yang kritikal.

Hasil keputusannya, kadar kematian dalam kalangan mereka, ada yang hanya boleh bernafas dengan bantuan ventilator, dapat dikurangkan sehingga 35 peratus.

Profesor bahagian Penyakit Berjangkit Baharu di Jabatan Perubatan Nuffield, Universiti Oxford, Profesor Peter Horby, berkata kejayaan itu memang dinantikan.

“Dexamethasone adalah ubat pertama yang menunjukkan bahawa kadar kematian COVID-19 dapat dikurangkan.

“Ini merupakan ubat yang tidak mahal, mudah dibeli dan boleh digunakan segera bagi menyelamatkan nyawa di seluruh dunia,” katanya.

Setiausaha Kesihatan Britain, Matt Hancock berkata pesakit akan mula diberikan ubat berkenaan dengan serta-merta. Ketua Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus menyifatkan penemuan itu sebagai berita baik.

“Saya ingin mengucapkan tahniah kepada kerajaan United Kingdom (UK), Universiti Oxford dan banyak hospital serta pesakit yang menyumbang kepada penemuan saintifik bagi menyelamatkan nyawa ini.” – AFP

Kotak ampul suntikan dexamethasone digambar di sebuah kedai farmasi di London pada 16 Jun 2020. – AFP