Steven Kruijswijk tarik diri jelajah Perancis

THE HAGUE, BELANDA, 20 OGOS – Pelumba basikal Belanda, Steven Kruijswijk, yang menduduki tempat ketiga di jelajah Perancis tahun lalu, mengatakan hari ini bahawa dia tidak akan mengambil bahagian dalam perlumbaan tahun ini setelah patah tulang di bahunya semasa perlumbaan Criterium du Dauphine.

Kruijswijk, yang menunggang bagi pasukan Jumbo-Visma, menulis di Twitternya bahawa kecederaan akibat terjatuh di Dauphine pada 15 Ogos lebih teruk daripada yang dijangkakan sebelumnya.

“Saya sekarang akan berusaha untuk pulih terlebih dahulu dan kemudian saya akan memberi tumpuan kepada perlumbaan Giro d’Italia sebagai fokus baharu,” katanya.

Keputusan Kruijswijk ber-maksud pelumba di tempat kedua dan ketiga dari jelajah Perancis tahun lalu tidak akan mengambil bahagian dalam perlumbaan tahun ini.

Pada Rabu lalu, pasukan INEOS mengumumkan bahawa Geraint Thomas, yang menduduki tempat kedua tahun lalu di belakang rakan sepasukannya Egan Bernal, tidak akan berada bersama pasukannya untuk jelajah yang dilanda wabak COVID-19 bermula pada 29 Ogos ini.

Bernal akan memimpin pasukan INEOS yang juga kehilangan tempat juara empat kali ke atas Chris Froome.

Seorang lagi pelumba Jumbo-Visma, Primoz Roglic, juga jatuh di Dauphine dan menarik diri dari perlumbaan sebelum peringkat akhir. – AP

Steven Kruijswijk dari Belanda ketika meraikan tempat ketiga di podium perlumbaan berbasikal jelajah Perancis di Paris, pada 28 Julai 2019. Steven Kruijswijk mengatakan hari ini, bahawa dia tidak akan mengambil bahagian dalam perlumbaan berbasikal tahun ini setelah patah tulang di bahunya. – AP