Stigma COVID-19 berleluasa di Afrika

KAMPALA, UGANDA – Setelah 23 hari dikuarantin di Uganda, jauh lebih lama daripada yang diperlukan, kini Jimmy Spire Ssentongo dibenarkan keluar, sebahagiannya atas sebab kartun yang dilukisnya.

Ia menunjukkan seorang tahanan terikat memohon pembebasan setelah menjalani beberapa ujian negatif, sementara seorang menteri kesihatan menuntut untuk mengetahui di mana dia menyembunyikan virus tersebut.

“Impresinya menyatakan kami kumpulan yang berbahaya dan ia adalah perlu untuk melindungi masyarakat lainnya jauh daripada kami,” kata Ssentongo, kartunis untuk akhbar Observer Uganda yang dikenakan kuarantin ketika dia kembali dari Britain pada bulan Mac lalu.

Ketakutan yang digambarkannya menunjukkan adanya stigma berbahaya yang muncul di sekitar koronavirus di Afrika. Di mana sebahagian didorong oleh peraturan kuarantin yang teruk dan kadang-kadang sewenang-wenangnya serta informasi mengenai virus tersebut tidak mencukupi.

Stigma semacam itu tidak unik bagi benua ini. Pesakit dari Ecuador ke Indonesia merasa malu ketika diagnosis mereka diketahui.

Gambar fail bertarikh 1 Mei menunjukkan seorang pesakit yang disahkan positif COVID-19 merenung ke luar jendela di unit penyakit berjangkit. – AP
Gambar fail bertarikh 30 April 2020, menunjukkan kakitangan kesihatan yang memakai pakaian perlindungan lengkap dan ditemani oleh orang yang berkabung ketika mengembumikan mayat seorang pesakit tua yang dikatakan dijangkiti COVID-19 di Mogadishu, Somalia. – AP
Gambar fail bertarikh 28 Mei menunjukkan Samson Waithaka menunggang basikalnya bersama maklumat mengenai COVID-19. – AP

Tetapi dengan ujian di Afrika dibatasi oleh kekurangan bekalan dan beberapa pekerja kesihatan tanpa alat pelindung yang betul, ketakutan akan virus di benua ketika menghampiri 1 juta jangkitan yang disahkan menghalang kemampuan untuk mengendalikannya di banyak tempat dan juga tidak mendorong orang untuk mencari penjagaan penyakit lain.

Cara orang dirawat pada awal wabak ini adalah “seperti cara, pada awal wabak HIV, pesakit dirawat,” Salim Abdool Karim, seorang ahli epidemiologi yang mempengerusikan jawatankuasa penasihat menteri COVID-19 Afrika Selatan, mengatakan kepada Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) pada acara bulan lalu.

Orang yang menghidap HIV sering dijauhi oleh keluarga mereka sendiri, dan laporan pekerja kesihatan yang menolak untuk merawatnya adalah perkara biasa pada tahun 1990an.

Sekarang, sebilangan orang menghindari ujian untuk koronavirus “kerana jika mereka menguji, mereka dipencilkan,” kata Karim.

Atau hanya diperintahkan untuk berkurung. Ssentongo, yang dibebaskan dari kuarantin pada hari ke-24 setelah diguji negatif tiga kali, memberitahu media bahawa dia dan yang lain diperlakukan dengan buruk di kemudahan itu, di sebuah hotel.

Seperti dia, banyak yang ditahan lebih lama daripada yang diperlukan selama 14 hari, dan dia melihat ada aktiviti rasuah ketika mereka keluar. Dia diantara mereka yang melakukan penunjuk perasaan dalam usaha untuk dibebaskan.

“Itu tidak berperikemanusiaan,” kata Ssentongo, yang juga menyatakan bahawa tidak ada penjarakan sosial di kemudahan itu, dan pekerja perubatan jarang terlihat dan tidak konsisten dalam usaha mereka mengendalikan virus. Pasukan perubatan pernah mengambil seorang wanita yang disyaki mempunyai virus dari biliknya dan menyemburkannya dengan pembasmi kuman, tetapi mengabaikan pasangannya. Di negara jiran di Kenya, orang-orang yang di kuarantin melaporkan perlakuan yang buruk dan diskriminasi.

Di satu kemudahan, mereka yang mengatakan wang mereka ditolak oleh kakitangan dan masyarakat sekitar ketika mereka berusaha membeli makanan, menurut laporan Pemerhati Hak Asasi Kemanusiaan pada bulan Mei. Di tempat lain, kakitangan dapur kadang-kadang enggan melayani mereka, memaksa seorang pengawal keselamatan untuk membawa makanan.

Beberapa kumpulan kemanusiaan memberi amaran bahawa stigma dapat mengembalikan tindak balas pandemik Afrika.

Di Somalia, “pasukan kami melihat orang-orang yang telah diuji positif melarikan diri dari kediaman mereka kerana takut dihina masyarakat,” kata Abdinur Elmi, seorang pegawai kumpulan bantuan CARE, dalam satu kenyataan.

Akibatnya, kumpulan itu mengatakan, pengesanan kontak menjadi hampir mustahil di negara-negara di Afrika, yang memiliki salah satu sistem kesihatan paling lemah di dunia setelah hampir tiga dekad konflik.

Yang membimbangkan, stigma telah meracun minda kakitangan kesihatan dan bantuan di beberapa tempat. Di negara Afrika Barat Burkina Faso, seorang pembantu jururawat yang mendapat pekerjaan sebagai pembersih di hospital mengatakan bahawa bapa saudaranya memberikan dua pilihan sama ada berhenti atau meninggalkan rumah.

“Dia berkata, ‘Bungkus beg anda dan cari tempat tinggal yang lain,’” kata wanita itu, yang berbicara dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan untuk mengelakkan pembalasan daripada keluarganya.

Menteri Kesihatan Pierre Somse, dari Republik Afrika Tengah, mengatakan pekerja kemanusiaan telah menjadi sasaran kerana idea itu telah menyebar bahawa orang Barat, yang sering melakukan pekerjaan tersebut, membawa virus itu. Dia mendesak kerajaan untuk mengurangkan dramatik terhadap tanggapan tersebut untuk menenangkan masyarakat yang panik.

Pekerja kesihatan telah menimbulkan kekhuatiran serupa tentang bagaimana tanggapan dijelaskan di Uganda, di mana pegawai kesihatan sering berbicara tentang ‘memburu’ pesakit yang disyaki.

Bunyi siren dari kenderaan yang digunakan oleh mereka menjejaki kontak yang dijangkiti menambah rasa takut di beberapa komuniti, seperti kampung Bugomoro berdekatan sempadan Kongo, kata Charles Kaboggoza. Pegawai World Vision mengatakan bahawa dia menyaksikan diskriminasi terhadap keluarga seorang lelaki yang positif ketika pulang dari Afghanistan pada bulan Mac lalu.

“Orang-orang tersebut telah menghentikan mereka untuk mengambil air dari (sumur). Itu benar-benar tercemar,” katanya.

Beberapa orang menuduh pesakit membawa ‘kutukan’ kepada masyarakat, katanya. Stigma juga memberi kesan negatif terhadap penjagaan kesihatan secara lebih luas. Di pusat kesihatan yang disokong oleh CARE di Somalia, jumlah orang yang mencari konsultasi untuk penyakit berjangkit telah menurun sebanyak 26 peratus sejak kes pertama COVID-19 dicatatkan di negara ini, “dengan ketakutan akan stigma kerana virus tersebut menjadi faktor utama,” menurut kumpulan itu.

Sebilangan pemimpin menyedari bahayanya stigma tersebut dan menentangnya. Di Afrika Selatan, yang mempunyai lebih separuh kes virus yang disahkan di benua itu, Presiden Cyril Ramaphosa memuji keluarga diplomat Zindzi Mandela, anak perempuan Nelson Mandela, kerana secara terbuka mengatakan bahawa dia telah diuji positif sebelum meninggal dunia.

Di Twitter, Menteri Kesihatan Ramaphosa, Zweli Mkhize, mendorong warga Afrika Selatan untuk bersikap bertolak ansur kerana ‘hal itu dapat berlaku kepada sesiapa pun di rumah dan di mana-mana pun.”– AP