Stigma COVID-19, sukarelawan ‘dibuang’ keluarga

TAUNGOO, MYANMAR, 10 OGOS – Seorang sami Buddha dan seorang bakal pelaut adalah antara yang terpaksa tinggal di sebuah bangunan terbiar di Myanmar sementara mereka membantu mengebumikan mangsa-mangsa koronavirus dan keluarga-keluarga mereka yang bimbang menghalang mereka balik.

Peningkatan jumlah jangkitan di seluruh negara itu telah diburukkan lagi dengan kekurangan penjagaan perubatan formal, dengan kebanyakan kakitangan hospital yang kosong menyertai bantahan terhadap rampasan kuasa tentera Februari lalu.

Thar Gyi, salah seorang daripada lebih 20 sukarelawan yang tinggal di bangunan itu, belum pulang ke rumah hampir tiga bulan selepas seorang pesakit yang dibawa dalam ambulansnya diuji positif bagi virus berkenaan.

“Sejak itu…. mereka melarang saya balik. Mereka menghantar beg-beg saya ke sini,” katanya kepada AFP di Taungoo, beberapa jam pemanduan di utara hab komersial Yangon.

Pasukannya mengendalikan perkhidmatan ambulans yang membawa pesakit-pesakit dan mengambil mayat-mayat bagi pembakaran dan pengebumian.

Gambar bertarikh 6 Ogos menunjukkan seorang sukarelawan membakar peralatan perlindungan diri (PPE) mereka selepas menjalankan pembakaran mayat seorang sami yang dipercayai mati akibat virus COVID-19 di daerah Taungoo, wilayah Bago, Myanmar. – AFP

Pada waktu malam, mereka kembali ke bangunan berkenaan, yang dahulunya sebahagian daripada universiti bandar itu tetapi kini kosong, untuk makan bersama, berehat dan bermain game di telefon mereka.

Thar Gyi sepatutnya berada di laut atau bersedia bagi pelayaran, beliau telah mendapat pekerjaan di sebuah syarikat perkapalan barat, tetapi pandemik berlaku dan terpaksa menangguhkannya.

Seperti kebanyakan kumpulan berkenaan, dia telah dijangkiti virus dan pulih, tetapi keluarganya masih tidak membenarkannya pulang sementara dia menjalankan tugas sebagai pengangkut mayat.

“Walaupun saya balik, saya bercakap dengan mereka dari pintu tanpa masuk ke rumah.

“Mereka memasakkan apa sahaja yang ingin saya makan. Tetapi mereka meletakannya di pintu rumah. Mereka tidak membenarkan saya masuk,” katanya lagi.

Seorang rakan kerja, Kumara merupakan seorang sami selama 17 tahun tetapi meninggalkan biaranya untuk mengendalikan kumpulan sukarelawan berkenaan apabila gelombang ketiga jangkitan melanda pada Jun lalu.

Dia juga telah dijangkiti virus itu dan menjauhi diri daripada rakan-rakan biara, yang seperti kebanyakannya di pekan itu bimbang terhadap potensi jangkitan. – AFP