Subnautica dipenuhi aksi kembara

Oleh Zulkamal Haji Kamis

SUBNAUTICA merupakan salah satu daripada permainan kembara yang telah dikembangkan dan diterbitkan oleh Unknown Worlds Entertainment. Permainan ini membolehkan pemain untuk meneroka lautan di bumi asing yang dikenali sebagai planet 4546B, sambil mengumpul sumber unik untuk meneruskan hidup.

Subnautica pertama kali dikeluarkan dalam bentuk Microsoft Windows pada bulan Disember 2014, Mac OS X dalam bulan Jun 2015 dan untuk Xbox One pada bulan Mei 2016.

Permainan ini dikeluarkan sepenuhnya untuk kegunaan semua aplikasi pada awal Januari 2018, secara eksklusif untuk PC di Steam, versi Xbox One dan Playstation 4 pada 4 Disember 2018 yang lalu.

Subnautica mempunyai pengembangan tersendiri yang dipanggil sebagai Subnautica: Below Zero di mana bakal dikeluarkan pada akhir tahun 2018 ini.

Subnautica memaparkan tentang kejadian yang berlaku pada abad ke-22, apabila manusia mula menjajah sebuah planet di angkasa dan dasar laut. Sebuah kapal telah dibina oleh Trans-Gov Alterra yang dikenali sebagai ‘Aurora’, kemudian telah dihantar ke ruang yang terkawal untuk melakukan pelayaran pertama dengan matlamat untuk membina satu bentuk struktur perjalanan yang berkelajuan tinggi dan dikenali sebagai Phasegate.

Subnautica membolehkan pemain untuk mengumpul sumber, membina peralatan, pangkalan, berenang dan berinteraksi dengan hidupan liar di bumi yang penuh fantasi dan ilusi ini.
Subnautica memaparkan tentang kejadian yang berlaku pada abad ke-22, apabila manusia mula menjajah sebuah planet di angkasa dan di dasar laut.
Apabila mendekati bumi ini, satu tanda pelik telah dikenal pasti oleh pengimbas kapal tersebut dan Aurora mengalami gangguan disebabkan oleh denyutan tenaga yang tidak diketahui.

‘Aurora’ turut menanamkan misi untuk meneroka planet 4546B, di mana mereka harus melalui beberapa liku di sepanjang perjalanan mereka dan mengutip tanda-tanda kapal yang telah hilang sebelum ini, yang dikenali sebagai ‘Degasi’.

Peranan pemain

“Aurora’ dipilih untuk melakukan misi ini disebabkan teknologi yang mereka gunakan adalah canggih, baharu dan maju. Apabila mendekati bumi ini, satu tanda pelik telah dikenal pasti oleh pengimbas kapal tersebut dan Aurora mengalami gangguan disebabkan oleh denyutan tenaga yang tidak diketahui.

Justeru, pemain memainkan peranan untuk menjadi sebahagian dalam plot ini. Keluaran sebelum ini, Aurora dikatakan ditembak dan terjatuh di bumi ini namun dalam perkembangan terkini, Aurora berperanan lain dan tidak sama sebagaimana yang sebelumnya.

Pemain perlu mencari dan meneroka empat pangkalan yang dibina di atas bumi ini oleh Precursors. Kebanyakan pangkalan ini merupakan platform Penguatkuasaan Kuarantin, Kemudahan Penyelidikan Penyakit, Loji Termal Alien dan Kemudahan Pembendungan Utama di mana Maharaja Laut berusia 2,600 tahun masih tinggal bersama-sama dengan telurnya.

Maharaja Luat Leviathan menerangkan kepada pemain untuk memaksa anak-anak mereka keluar dari telurnya kerana Precursors cuba membunuh mereka dan pemain dikehendaki untuk mencari enzim penetasan untuk membangunkan anak-anak ini dari telur mereka.

Kemudian pemain perlu mengumpulkan flora tempatan bagi membuat enzim penetasan untuk menetaskan telur-telur itu. Selepas sahaja menetaskan telur-telur itu, pemain meninggalkan pangkalan itu dan memasuki peringkat yang seterusnya di mana pemain perlu membawa anak-anak maharaja laut itu untuk terus mengembara ke kawasan perairan cetek.

Bertahan untuk hidup

Subanutica merupakan permainan kembara untuk terus hidup dan ia berlatar belakangkan dunia fantasi serta dimainkan daripada perspektif individu pertama.

Pemain perlu mengawal satu-satunya pesawat yang terselamat iaitu Aurora di bumi 4546B. Selepas kapal itu mendarat dan mengalami gangguan berikutan tenaga yang tidak diketahui, di sinilah permainan bermula dan ekspedisi pengembaraan dimulakan serta meneroka.

Objektif utama pemain adalah untuk meneroka dunia permainan dan bertahan untuk meneruskan hidup yang diselang-selikan dengan pelbagai peristiwa dan kisah.

Subnautica membolehkan pemain untuk mengumpul sumber, membina peralatan, pangkalan, berenang dan berinteraksi dengan hidupan liar di bumi yang penuh fantasi dan ilusi ini.

Pemain perlu mengumpul dan bertahan dengan sumber makanan dan tenaga serta oksigen. Permainan ini termasuk kitaran siang dan malam serta sedikit sebanyak ia akan mempengaruhi ruang persekitaran permainan.

Permainan dibahagikan kepada beberapa mod iaitu ‘Freedom Mode’, ‘Hardcore Mode’ dan ‘Creative Mode’. Subnautica kebanyakannya berlatarbelakangkan dunia bawah air dengan dua buah pulau yang bakal diterokai.

Permainan ini secara rasminya disokong dengan penggunaan VR seperti HTC Vive dan Oculus Rift dengan input tambahan papan kekunci dan tetikus untuk mengawal permainan.

Selamat meneroka dunia Subnautica, pengembangan terbaharu daripada versi yang sebelumnya.