Suga dilantik PM baharu Jepun

TOKYO, 16 SEPT – Parlimen Jepun telah memilih Yoshihide Suga sebagai perdana menteri baharu hari ini, menggantikan pemimpin yang lama memerintah, Shinzo Abe dengan orang kanannya.

Suga yang dipilih menjadi pemimpin parti pemerintah pada Isnin, secara maya mengatakan dia akan menggantikan Abe, yang meletak jawatan kerana masalah kesihatan. Suga yang juga ketua setiausaha kabinet dalam kerajaan Abe, mengumumkan kabinetnya lewat hari ini. Suga menekankan latar belakangnya sebagai anak kepada seorang peladang dan berjanji untuk menjaga kepentingan rakyat dan komuniti di kawasan kampung.

Beliau berkata dia akan meneruskan dasar yang belum selesai semasa pemerintahan Abe, dan keutamaannya ialah untuk melawan wabak koronavirus dan memulihkan ekonomi yang dihentam oleh pandemik.

Abe berkata sebelum mengambil alih jawatan, sebagai seorang pegawai penggubal undang-undang, dia akan menyokong kerajaan Suga dan berterima kasih kepada rakyat Jepun kerana memahami dan atas sokongan kuat terhadap pemimpin yang seterusnya di bawah Suga.

“Saya berjanji untuk memulihkan ekonomi dan diplomasi demi melindungi kepentingan Jepun setiap hari sejak saya menyerahkan kuasa,” Abe memberitahu wartawan di pejabat perdana menteri sebelum menuju ke perjumpaan kabinet buat kali terakhir. “Pada masa itu, saya berjaya mengatasi pelbagai masalah bersama-sama dengan rakyat, dan saya sangat berbangga pada diri sendiri.”

Suga memperoleh sokongan dari parti pemerintah dan pengikutnya pada awal kempen yang mana dia dijangka akan meneruskan tugasan Abe.

Suga merupakan penyokong setia kepada Abe sejak Abe dilantik menjadi perdana menteri pada 2006 hingga 2007. Pemerintahan Abe terhenti secara mengejut disebabkan oleh penyakit, dan Suga membantu Abe untuk menjadi perdana menteri pada 2012.

Abe, 65, menderita kolitis ulseratif dan rawatannya sekarang memerlukan suntikan IV. Beliau berkata bulan lalu keadaannya semakin pulih tetapi akan menjalani rawatan dan lemah fizikal, beliau mengambil keputusan untuk meletak jawatan. – AP

Yoshihide Suga telah dilantik menjadi perdana menteri baharu Jepun, menggantikan pemimpin terdahulu Shinzo Abe yang meletak jawatan akibat masalah kesihatan. – AP