Suka ‘tapau’ barang majikan

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 8 SEPT – Seorang pembantu rumah warga Filipina dijatuhi hukuman enam bulan penjara oleh Mahkamah Majistret hari ini setelahnya mengaku bersalah atas pertuduhan mencuri harta benda milik majikannya.

Timbalan Pendakwa Raya Hajah Siti Mu’izzah binti Haji Sabli mendedahkan kepada Majistret Dewi Norlelawati binti Haji Abdul Hamid bahawa Vina Rose Madriaga Ragaas yang berusia 27 tahun telah bekerja di rumah majikannya di Lumut selama enam bulan. Pada kejadian 3 September, tertuduh yang sedang membersihkan rumah telah mengambil kesempatan dengan mencuri beberapa pakaian dari dalam bilik tidur majikannya dan pakaian kanak-kanak serta mainan di samping kamera dan alat pengecas dari bilik stor.

Barangan tersebut kemudian disimpannya di dalam bilik tidurnya. Pada 5 September kira-kira pukul 6:30 petang, tertuduh turut mengambil wang tunai berjumlah $140 yang diletakkan dalam sebuah kotak pensel ketika sedang membersihkan tempat belajar.

Manakala pada 11 pagi, 6 September lalu, tertuduh yang sedang membersihkan dapur telah menjumpai telefon bimbit majikannya dan mengambilnya.

Pada kasing telefon tersebut, tertuduh mendapati kad Public Gold dan wang tunai berjumlah KZT5,500.

Tertuduh menyembunyikan telefon bimbit tersebut di bawah rak pinggan manakala kad berkenaan disembunyikan di bawah meja dan wang tunai berkenaan disembunyikannya di dalam biliknya.

Pada sebelah tengah hari apabila tertuduh membersihkan bilik tamu, dia ternampak dompet majikannya yang di dalamnya terdapat wang tunai $25 dan RM10 yang turut dicurinya.

Majikannya kemudian menyedari akan kehilangan barang mereka dan mendapati beberapa barangan tersebut disimpan di dalam beg, kotak dan beg plastik.

Tertuduh yang ditanya oleh keluarga tersebut mengenai kehilangan beberapa barangan akhirnya memulangkannya satu persatu.

Tertuduh juga menyerahkan barangan lain yang telah dicurinya. Tertuduh mengatakan dia ingin membawa kesemua barang tersebut apabila dihantar pulang nanti.

Majikan tertuduh kemudiannya membuat laporan polis yang membawa kepada penangkapan tertuduh.