Sukan Korea Selatan kembali beraksi

SEOUL, 5 MEI – Sukan profesional Korea Selatan kembali beraksi selepas penutupan akibat pandemik koronavirus dengan pembukaan musim besbol baharu hari ini, sementara bola sepak dan golf akan menyusuli dalam sinar harapan untuk pertandingan yang digantung di seluruh dunia.

Hari Jumaat akan menyaksikan permulaan bola sepak K-League, dan minggu depan beberapa pemain utama wanita golf akan memulakan pukulan dalam kejohanan domestik tatkala Korea Selatan menjadi tumpuan untuk sukan secara langsung.

Peminat tidak dibenarkan masuk apabila lima perlawanan Persatuan Besbol Korea Selatan (KBO) dibuka hari ini yang melihat bola pertama dibaling, berbeza dengan stadium yang penuh pada tahun sebelumnya apabila peminat menyanyi dan bersorak tanpa mengira skor.

Sebaliknya, kain rentang dengan gambar peminat memakai penutup mulut dan hidung digantung merentasi tempat duduk di Stadium Besbol Munhak kelab SK Wyverns di Incheon.

‘Besbol sudah kembali akhirnya! Namun saya tertanya-tanya bila saya boleh pergi ke stadium,” kata seorang peminat di Twitter. Di stadium, pemeriksaan kesihatan dan langkah kebersihan ketat dikuatkuasakan.

Pemain mesti menjalani pemeriksaan suhu dua kali sebelum perlawanan, dengan penutup mulut dan hidung dipakai di semua kawasan kecuali padang dan tempat duduk pemain, menurut KBO.

Pemain juga diminta agar tidak berjabat tangan, sementara meludah dilarang sama sekali.

ESPN mengumumkan ia akan menyiarkan enam perlawanan KBO League seminggu kepada peminat yang ingin menonton besbol di AS, sementara penyiar di 10 wilayah asing telah merebut hak untuk menyiar perlawanan K-League.

K-League, pada asalnya dijadual bermula pada Februari, akan dilancarkan pada Jumaat dengan pertarungan blokbuster di antara Jeonbuk Hyundai Motors, juara tiga musim lalu, menentang pemenang Piala FA Suwon Bluewings. – AFP

Tempat duduk stadium adalah kosong sebagai langkah berjaga-jaga terhadap koronavirus semasa perlawanan besbol di antara Hanwha Eagles dan SK Wyverns di Incheon, Korea Selatan kelmarin. – AP