Sukan Olimpik Tokyo ada kos tambahan

PARIS, 3 APRIL – Ketua Olimpik berkata kelmarin mereka sedang bersedia untuk sebarang kos tambahan yang berlaku disebabkan perubahan jadual Olimpik Tokyo pada masa setahun lagi iaitu 2021.

Keputusan bersejarah untuk menunda musim Olimpik kepada 12 bulan telah diputuskan minggu ini di tengah-tengah pandemik yang sedang berlaku, di mana ia adalah penundaan kali pertama kejohanan.

Menurut bajet terkini, kejohanan itu menelan belanja AS$12.6 bilion, yang dikongsikan di antara komiti penganjur, pihak kerajaan Jepun dan bandar Tokyo.

Penundaan tersebut memberi kesan dari setiap aspek pengurusan – perkampungan atlet olimpik, hotel, tiket, tempat perlawanan dan pengangkutan, menjadi satu kekalutan terbesar.

“Apa yang dilihat ialah akan ada kos tambahan pada satu bahagian untuk komiti pengurusan Tokyo dan akan ada kos tambahan untuk IOC dan Olimpik,” Christophe Dubi, pengarah eksekutif Kejohanan Olimpik, berkata dalam panggilan video.

Ketua Olimpik berkata mereka sedang bersedia untuk kos tambahan yang berlaku disebabkan perubahan jadual Olimpik Tokyo yang akan diadakan setahun lagi. – AFP

“Kami sedang menilai kesemuanya dengan penelitian. Ada beberapa faktor perlu difikirkan dan dinilai semula.”

Komiti pengurusan Tokyo, Dubi berkata kejohanan ini memerlukan kempen yang hebat dari segi pengiklanan, tiket dan hospitaliti.

“Tokyo 2020 berada di posisi kewangan terbaik sebelum krisis.

“Ia adalah sangat membantu kerana perbelanjaan adalah sangat tinggi. Itu sesuatu yang kami boleh harapkan.”

Dubi berkata ia adalah ‘meyakinkan’ bahawa IOC dan pegawai Jepun telah menetapkan tarikh untuk mengubah jadual Kejohanan pada 2021.

“Ia ada sangat bagus kerana kita mempunyai tarikh. Bagi kami, ia bermakna sesuatu yang pasti,” dia berkata. – AFP