Sukan padang dan balapan kembali adakan latihan rutin

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 4 OGOS – Sukan padang dan balapan adalah antara sukan yang telah menyambung semula aktiviti latihan secara kompetitif di kemudahan sukan luar dewan di negara ini mengikut garis panduan dan protokol kesihatan yang ketat.

Sejumlah atlet negara yang menyertai acara lompat jauh telah menyambung semula aktiviti latihan mereka di Padang dan Balapan Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah di bawah bimbingan jurulatih mereka.

Kemudahan latihan yang biasa digunakan dapat dilihat semasa latihan yang kembali diadakan seperti rentak biasa. Dengan pembukaan semula kemudahan sukan, para atlet sudah beralih dari mengadakan latihan secara dari rumah kepada padang latihan bersama jurulatih.

Jurulatih sukan padang dan balapan memantau perkembangan atlet, dengan mengadakan sesi latihan rutin termasuk melihat gaya larian atlet dan perubahan antara pendekatan pecutan larian dan lompatan.

Kepulangan atlet sukan lompat jauh mengikut jejak atlet sukan padang dan balapan, yang selalunya mengadakan latihan di Stadium Negara Hassanal Bolkiah.

Sukan padang dan balapan telah menyambung semula aktiviti latihan secara kompetitif di kemudahan sukan luar dewan dengan mengikut garis panduan dan protokol kesihatan yang ketat.

Dengan kembali mengadakan latihan tersebut, ia telah meningkatkan aktiviti sukan terutama bagi atlet kebangsaan dan peringkat kejohanan dalam beberapa bulan kebelakangan.

Sementara itu, sukan badminton dan wusyu telah meneruskan sesi latihan masing-masing ketika mereka sedang meningkatkan aspek persembahan mereka di Dewan Serba Guna Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah.

Kelmarin, sukan taekwondo, pencak silat dan lawan pedang turut meneruskan latihan masing-masing di Kompleks Sukan Menglait.

Sementara, sukan bola sepak, yang dikategorikan sebagai sukan berpasukan, turut kembali mengadakan latihan dengan menggunakan bola tetapi masih mematuhi garis panduan yang ketat.

Sukan memanah kompetitif turut menunjukkan peningkatan dalam latihan mereka selepas mereka mengadakan latihan sasaran jarak 30 meter sebelum beralih kepada latihan sasaran jarak 70 meter.

Selain latihan kompetitif, aktiviti sukan rekreasi turut melihatkan peningkatan seperti sukan renang, tenis, ping pong, sukan skuasy, golf, sukan kiu, badminton dan boling 10 pin.

Sukan tenis, yang telah membenarkan perlawanan beregu sebagai tambahan kepada sukan perseorangan, melihat peningkatan kedatangan harian daripada 12 orang pemain kepada hampir 30 orang dalam tempoh sebulan.

Sukan ping pong dan golf turut menjadi sukan rekreasi kegemaran dengan peningkatan jumlah pengunjung sementara gelanggang badminton perlahan-lahan dibanjiri pemain.