Sukarelawan Cina realisasikan impian kanak-kanak setinggan

NAIROBI – Liu Yimenghan, seorang belia Cina, berkata pertaliannya dengan kawasan setinggan Mathare yang luas di pinggir timur Nairobi, ibu kota Kenya, bermula apabila dia memulakan perjalanan sukarelawan pada tahun-tahun kolejnya di kawasan itu dengan bertindak sebagai guru matematik sukarela selama setahun dan kemudiannya merasakan keinginan untuk meneruskan dan meningkatkan kerja amalnya di sana.

“Saya mempunyai pelajaran khidmat masyarakat di universiti dan menjalani khidmat masyarakat di Mathare. Jadi ini kali pertama saya di Mathare dan saya rasa mungkin ada sesuatu yang boleh saya lakukan melalui kemampuan saya,” kata Liu, 27.

Liu tiba di Kenya pada usia 13 tahun, belajar di negara Afrika Timur sehingga ke peringkat pengajian tinggi melengkapkannya dengan pemahaman yang mendalam tentang masyarakat tempatan, budaya, kepercayaan dan sistem nilai mereka. Kerja amalnya telah menyuburkan impian kanak-kanak di Mathare, kawasan yang Liu lebih suka panggil sebagai ‘komuniti Mathare’.

Pengasas bersama Dream Building Service Association (DBSA), sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang ditubuhkan pada 2014, kini dengan bangganya menganggap Mathare kawasan setinggan kedua terbesar di Nairobi, sebagai rumah keduanya, walaupun kemiskinan, jenayah dan pencemaran alam sekitar berleluasa.

Beliau berkata sejurus selepas menukar bilik darjah yang diperbuat daripada kepingan besi kepada batu-bata di Mathare, kerja sukarelanya berkembang untuk memberi tumpuan kepada penyediaan makanan, biasiswa, bimbingan dan pembangunan bakat kepada kanak-kanak Mathare.

Kelihatan kanak-kanak menghadiri kelas di salah sebuah sekolah di Mathare. – Xinhua
Liu Yimenghan berinteraksi dengan kanak-kanak di sebuah sekolah di kawasan setinggan Mathare, Nairobi, Kenya. – Xinhua
Kanak-kanak mendapat makan tengah hari sekolah percuma di kawasan setinggan Mathare. – Xinhua

Liu berkata, biasiswa disediakan setiap semester dan bertujuan untuk memotivasikan kanak-kanak daripada latar belakang miskin dan ibu bapa mereka untuk menghargai pendidikan kerana ia adalah jalan menuju kejayaan.

Berkat usahanya dalam lapan tahun yang lalu, tiga sekolah di Mathare telah diubah suai, di mana kanak-kanak miskin mendapat makanan percuma untuk makan tengah hari dan menerima biasiswa.

Bercakap kepada Xinhua semasa temu bual baru-baru ini di Mathare Light Center, salah satu daripada tiga sekolah yang diubah suai di Mathare oleh DBSA, Liu berkata perkongsian dengan badan amal Cina dan pengumpulan dana dalam talian telah memastikan kemampanan kerja amal di sini.

Liu dalam temu bual itu memperincikan program pemakanan.

Pelaksanaan program pemberian makanan sekolah telah melibatkan kontraktor pembekal makanan asasi tempatan yang menghantarnya ke sekolah untuk penyediaan hidangan oleh cef yang diupah. Para cef menyediakan dua hidangan sehari iaitu sarapan pagi yang terdiri daripada bubur dan makan tengah hari yang diperbuat daripada asasi tempatan seperti nasi dan kacang.

Menurut Liu, daging, telur dan buah-buahan diberikan kepada kanak-kanak sekali seminggu sekali gus meningkatkan taraf pemakanan mereka di samping tidak menggalakkan ponteng sekolah.

Pada suatu hari pada waktu tengah hari selepas waktu sekolah di Mathare Light Centre, kanak-kanak berbaris di pintu dapur untuk menerima makanan tengah hari percuma mereka iaitu ugali, masakan tempatan dan sedikit sayur-sayuran dan daging lembu.

Kevin Oluoch, timbalan guru besar Mathare Light Centre, berkata DBSA telah menyediakan sarapan pagi dan makan tengah hari percuma di sekolah sejak 2017, sambil menambah program pemberian makanan telah membantu kanak-kanak membesar kerana mereka datang daripada keluarga yang rentan yang tidak mampu membeli makan tengah hari dan sarapan pagi.

Menurut Oluoch, sarapan pagi dan makan tengah hari percuma menjadi tarikan kepada murid miskin. Sekolah ini telah menyaksikan peningkatan bilangan pelajar.

“Mereka datang dari rumah tanpa makan apa-apa tetapi sekurang-kurangnya mereka mendapat tenaga untuk belajar sebaik sahaja mereka mendapat makanan di sini di sekolah,” kata Oluoch, menekankan bahawa ibu bapa juga gembira kerana anak mereka diberi makan di sekolah, mengurangkan tekanan terhadap gaji harian mereka yang tidak seberapa.

Sambil mengakui dia tidak mengenakan sebarang faedah kewangan daripada kerja sukarela, Liu berkata melakukan pekerjaan lain telah memberikannya sumber pendapatan yang stabil.

Sejak 2016, DBSA telah mula mengadakan pertunjukan bakat, perlawanan bola sepak, pameran seni, latihan belia dan projek lain di Mathare untuk membantu kanak-kanak di sana mengejar impian mereka.

Liu berkata beberapa aktiviti ini telah digantung kerana COVID dan program pemberian makanan adalah kerja amal utama yang beroperasi sekarang.

Menurut Liu, projek amal DBSA meliputi enam negara di Afrika, iaitu Kenya, Uganda, Tanzania, Ethiopia, Malawi dan Nigeria, dan program pemberian makanan juga pada masa ini meliputi lebih 40 sekolah di enam negara. – Xinhua