Friday, June 2, 2023
23.6 C
Brunei

  -

  Sulaman dari negara ASEAN dipamerkan di Minggu Budaya Sulaman Dunia Hainan

  HAIKOU, CHINA – Pada 27 April, Minggu Budaya Sulaman Dunia Hainan 2023 yang berlangsung selama lima hari telah dibuka tirai di Pelabuhan Perdagangan Bebas Hainan, di mana kostum khas dari 10 buah negara ASEAN dipamerkan.

  Pada tahun ini, minggu budaya itu mengadakan satu siri acara seperti majlis perasmian, forum-forum yang bertema dan satu pameran butik warisan kebudayaan tak ketara bagi teknik tradisional anyaman, sulaman, percetakan dan pencelupan, dengan mengundang lebih ramai pengunjung untuk menghargai budaya sulaman dari pelbagai negara, menurut Jabatan Pelancongan, Budaya, Radio, Televisyen dan Sukan bagi Wilayah Hainan.

  Satu pertunjukan fesyen sulaman telah dipersembahkan pada majlis perasmian, dengan mempamerkan 80 set kostum pilihan dari China dan sepuluh negara ASEAN. Di antara mereka, 30 set kostum fesyen telah dibuat dengan broked Hainan Li, yang direka dan dihasilkan pada tahun ini. Mereka adalah contoh terbaik untuk memperagakan kepada penonton mengenai keunikan dan pesona bagi broked Li, yang menggabungkan zaman purba dan fesyen, dan menyepadukan warisan dengan inovasi.

  Di pameran butik warisan kebudayaan tak ketara tradisional itu bagi teknik tenunan, sulaman, percetakan dan pencelupan, pertunjukan langsung bagi program warisan kebudayaan tak ketara seperti teknik tradisional Li bagi pemintalan, mewarna, menenun dan menyulam, Danzhou Tiao Sheng (sebuah lagu tempatan), tembikar Li, ukiran kelapa, Epik bagi Raja Gesar. Penonton berasa segar semula dan semua mengangkat telefon bimbit mereka untuk merakamkan detik-detik indah itu. Teknik tradisional bagi penduduk Li telah dibangunkan selama lebih 3,000 tahun dan telah dimasukkan ke dalam senarai UNESCO bagi warisan kebudayaan tak ketara yang memerlukan perlindungan segera pada tahun 2009.

  Pameran itu turut mempamerkan kostum bersulam dari 10 buah negara, termasuk Kemboja, Indonesia, Laos, Malaysia, Filipina, Singapura dan Thailand.

  Menurut pegawai-pegawai tempatan di Hainan, Wilayah itu sedang membina dirinya untuk menjadi sebuah pusat penggunaan pelancongan antarabangsa dan akan bermula daripada sulaman Li, terus komited kepada amalan berinovatif untuk melindungi warisan kebudayaan tak ketara, mewujudkan satu momentum yang lebih besar untuk mewujudkan kad perniagaan bagi ‘Sulaman Hainan’. – Bernama

  Ahli kraf wanita dari kumpulan etnik Hainan Li menunjukkan teknik tradisional bagi memintal, mewarna, menganyam dan menyulam – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS, Jepun modenkan pakatan tentera

  TOKYO, 1 JUN – Amerika Syarikat (AS) dan Jepun sedang berusaha untuk memodenkan pakatan ketenteraan mereka dalam menghadapi ancaman dari China, Korea Utara dan...
  - Advertisment -