Sule risau Bundesliga kembali terlalu awal

BERLIN, 17 APRIL – Pemain pertahanan Jerman dan Bayern Munich, Niklas Sule mengaku bahawa dia mempunyai pendapat yang bercampur baur mengenai kemungkinan liga bolasepak Jerman kembali bulan hadapan di tengah-tengah pandemik koronavirus.

Khamis depan, Liga Bola sepak Jerman (DFL) merancang untuk mengadakan perbincangan menerusi video konferensi dengan 36 buah kelab dalam liga pertama dan kedua untuk membincangkan sama ada perlawanan boleh disambung pada awal bulan Mei.

Dengan aktiviti awam di Jerman tidak dibenarkan sehingga 31 Ogos, perlawanan bola sepak sebelum tarikh tersebut boleh dimainkan dalam stadium yang hampir kosong dengan penyokong tidak dibenarkan masuk.

Jika pihak berkuasa Jerman memberi kebenaran, Bundesliga mungkin menjadi liga utama Eropah yang menyambung perlawanan sejak liga Jerman menghentikan perlawanan pada 13 Mac lalu.

Kebanyakan 18 buah kelab dari liga utama di Jerman telah kembali mengadakan latihan sejak minggu lalu, dengan penjarakan sosial sedang dipantau walaupun berada di atas padang. DFL berusaha untuk menghabiskan musim ini pada 30 Jun untuk memastikan kelab-kelab mereka tidak mengalami kerugian dari pendapatan hak penyiaran TV, tetapi Sule berasa sangsi.

“Banyak lagi perkara yang lebih penting dari bola sepak,” kata pertahanan berusia 24 tahun memberitahu syarikat subsidiari AFP, SID.

“Sudah tentu saya mahu kembali cergas dan bermain, tetapi perkara yang penting adalah keluarga saya sihat, semua orang sihat.”

Walau bagaimanapun, Sule mengakui bahawa dia akan merasa sangat gembira jika kami boleh bermula semula. Mungkin itu akan mengalihkan perhatian untuk ramai peminat. – AFP

Niklas Sule mengadakan latihan bersama rakan sepasukan. Sule mengaku bahawa dia mempunyai pendapat yang bercampur baur mengenai kemungkinan liga bolasepak Jerman kembali bulan hadapan di tengah-tengah pandemik koronavirus. – AFP