Sumbangan bantu tangani wabak COVID-19

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 3 APRIL – Dalam keadaan dunia pada masa ini yang berhadapan dengan pandemik COVID-19, barangan perubatan amat diperlukan oleh banyak negara untuk menangani penularan wabak berkenaan di negara masing-masing.

Oleh itu, harga bagi barangan perubatan tidak dinafikan meningkat pada masa ini, tetapi pihak kerajaan membelanjakan jumlah yang besar untuk memastikan bahawa sistem kesihatan negara terus berdaya tahan.

Perkara itu dijelaskan oleh Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar semasa Sidang Media bagi Status Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Pada masa yang sama, Yang Berhormat Dato berkata bahawa dengan adanya COVID Relief Fund, ia dapat membantu untuk menampung kos mendapatkan barangan perubatan berkenaan.

Ia juga memberikan peluang kepada rakyat dan penduduk di negara ini untuk sama-sama menyumbang ke arah usaha membantu negara dan menyatukan masyarakat dalam usaha menangani wabak COVID-19.

Mesin ventilator dan peralatan lain yang digunakan di hospital kecemasan di Central Park New York City bagi merawat pesakit COVID-19. Negara-negara di seluruh dunia pada masa ini berhadapan dengan pandemik COVID-19 yang memerlukan peralatan perubatan bagi menangani penularan wabak tersebut di negara masing-masing. – AFP

Yang Berhormat Dato menerangkan bahawa sebahagian besar barangan perubatan diperoleh dari Eropah dan juga terdapat sebilangannya dari China tetapi dengan keadaan di Eropah pada masa ini, adalah amat sukar untuk mendapatkan barangan berkenaan dari kawasan tersebut.

Oleh itu, dengan kerjasama pelbagai pihak, bantuan kerajaan China, Kedutaan Republik Rakyat China di Negara Brunei Darussalam serta beberapa buah syarikat, kita dapat memperoleh barangan perubatan yang diperlukan dari China.

Beliau menjelaskan bahawa terdapat banyak barangan yang diperlukan kini berada di China dan ia akan memerlukan di antara tujuh hingga lapan penerbangan untuk membawa barangan berkenaan ke negara ini.

Barangan tersebut termasuk katil, mesin bantuan pernafasan, penutup hidung dan mulut, peralatan perlindungan diri (PPE) dan sanitizer.

Di samping itu, barangan itu juga diperlukan bagi Bangunan Tambahan Pusat Pengasingan Kebangsaan yang sedang dalam pembinaan.