Sumbangan kepada masyarakat sempena Aidiladha

Oleh Daniel Lim

BELAIT, 12 OGOS – Sebagai sebahagian daripada tradisi tahunannya untuk memberi balik kepada masyarakat sempena Hari Raya Aidiladha, Kumpulan Syarikat-syarikat Serikandi telah menganjurkan majlis pengagihan daging korban kepada penduduk yang kurang berkemampuan dari kawasan sekitar Kuala Belait dan Seria, kelmarin.

Diadakan di kediaman Pengerusi dan Pengarah Urusan Kumpulan Syarikat-syarikat Serikandi, Shaikh Haji Khalid bin Shaikh Haji Ahmad dan keluarga, majlis menyaksikan seramai 850 orang penerima yang dipilih oleh ketua kampung masing-masing yang memberi bantuan dalam memastikan kejayaan acara berkenaan.

Dua ekor kerbau dan tiga ekor kambing telah dikorbankan bagi majlis berkenaan dan hadir menyampaikan agihan daging korban selaku tetamu kehormat ialah Pegawai Daerah Belait, Awang Ramlee bin Haji Jamudin bagi penerima lelaki dan isteri, Dayang Nur Farhana binti Abdullah Ajak bagi penerima perempuan.

Dengan bantuan anggota Pasukan Polis Diraja Brunei di Daerah Belait untuk memastikan keselamatan mereka yang hadir, para penerima berbaris di jalan raya untuk menerima agihan daging korban berkenaan.

Selain penyampaian agihan daging korban, tetamu kehormat serta jemputan khas dan hadiri turut menikmati hidangan yang disediakan oleh syarikat berkenaan. Sementara itu, hari ini, Shaikh Haji Khalid selaku pengarah Ya-Nur Trading Company Sdn Bhd meneruskan majlis seumpamanya bagi cawangan Pandan 5.

Shaikh Haji Khalid sendiri bersama isteri, Hajah Latifah binti Ambran dan kakitangan Ya-Nur Trading Company Sdn Bhd hadir menyaksikan majlis berkenaan diadakan.

Bagi majlis berkenaan, seramai sebanyak 400 kotak agihan daging korban diberikan kepada pelanggan dan penduduk sekitar Kuala Belait.

Majlis seumpamanya akan diteruskan lagi bagi pelbagai cawangan Ya-Nur lain di seluruh negara dalam beberapa hari ini.

Pegawai Daerah Belait menerima daging korban untuk diagihkan kepada mereka yang kurang bernasib baik daripada Shaikh Khalid.
Beberapa penerima menunggu giliran mereka untuk menerima daging korban pada majlis tersebut.