Sun Yang digantung empat tahun

LAUSANNE, 23 JUN – Perenang China Sun Yang tidak akan beraksi pada Olimpik Tokyo selepas diberi penggantungan empat tahun dan tiga bulan oleh Mahkamah Penimbang Tara Sukan (CAS) semalam kerana melanggar peraturan antidadah.

CAS, semasa mengambil keputusan itu selepas perbicaraan semula selama tiga hari, berkata tarikh penggantungan diundurkan kepada 28 Februari 2020.

Pertandingan renang di Sukan Tokyo, ditunda setahun kerana pandemik COVID-19, dijangka bermula pada 24 Julai. Pemegang rekod dunia gaya bebas 1,500m itu nampaknya tidak mempunyai harapan untuk menyertai Olimpik selepas CAS berpangkalan di Lausanne menggantungnya selama lapan tahun pada Februari tahun lalu kerana enggan memberikan sampel berikutan satu insiden di mana seorang anggota rombongannya memecah satu bebuli yang mengandungi darah Sun apabila pemeriksa dadah melawat rumahnya.

Bagaimanapun, Sun membuat rayuan dan mahkamah agung persekutuan Switzerland menarik balik hukuman pada Disember lalu berhubung dakwaan sikap berat sebelah terhadap perenang itu, yang masih popular di China.

Sun, yang digantung selama tiga bulan pada 2014 kerana kesalahan dadah berasingan, sentiasa membantah mengatakan bahawa dia tidak bersalah dalam acara pada September 2018.

Namun CAS berkata panel baharu, ditubuhkan selepas keputusan persekutuan Swiss, ‘mendapati Sun telah bertindak cuai’ dan melanggar peraturan antidadah apabila gagal mendapatkan sampel darah dan air kencing di rumahnya pada September 2018. – AFP

Gambar fail menunjukkan reaksi Sun Yang selepas memenangi pingat emas dalam acara gaya bebas 400m lelaki pada Sukan Kebangsaan China ke-12 di Shenyang, wilayah Liaoning, China. – AFP