Thursday, April 18, 2024
23.3 C
Brunei

  -

  Sunarti dicekup

  Oleh Ak Zaki Kasharan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 14 FEB – Seorang warga Indonesia berusia 46 tahun dijatuhi hukuman penjara lapan bulan oleh Mahkamah Majistret kelmarin selepas mengaku bersalah tinggal lebih dari 3,000 hari di negara ini.

  Sunarti juga diperintahkan untuk menyelesaikan denda $1,000, atau menjalani hukuman penjara tambahan sebulan jika gagal membayar.

  Majistret Kanan, Azrimah binti Abdul Rahman mendengar daripada Pendakwa Imigresen, Adi Yusra Adanan bahawa pegawai penguat kuasa imigresen sedang menjalankan pemeriksaan dan terserempak dengan defendan di sebuah gerai di Kampung Madewa pada 4:15 petang pada 11 Februari lalu.

  Pegawai telah menuntut untuk melihat dokumen defendan dan mendapati dia memegang pas imigresen yang telah tamat tempoh, menyebabkannya ditahan.

  Siasatan mendapati defendan menjadi buruan sejak diberikan pas imigresen yang sah sehingga 20 Mac 2014.

  Menurutnya lagi, defendan terperangkap dengan pihak berkuasa pada 9 Mac 2014 apabila pasportnya dirampas dan dia diberikan pas imigresen, memerlukannya hadir untuk siasatan berhubung operasi imigresen selewat-lewatnya pada 12 Mac 2014.

  Defendan hadir pada 13 Mac 2014, walaupun tidak melaporkan diri tepat masanya, pihak berkuasa melanjutkan pas imigresennya sehingga 20 Mac 2014.

  Defendan melarikan diri sejak itu sehinggalah dia tertangkap.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China hantar lagi bantuan Palestin

  BEIJING, 17 APRIL - Barang bantuan kemanusiaan China untuk rakyat Palestin akan tiba di Lapangan Terbang Ei Arish dan Pelabuhan Said, Mesir masing-masing pada...