Wednesday, April 17, 2024
31 C
Brunei

  -

  Sungai di Kenya berdepan ancaman pencemaran

  NAIROBI, KENYA – Burung hering mencari bangkai haiwan di sepanjang sungai menjadikannya saluran pembetung di ibu kota Kenya, Nairobi. Perairannya bertukar daripada jernih kepada keruh apabila ia merentasi penempatan tidak formal dan hab perindustrian.

  Sungai dan anak sungainya merentasi Kibera, yang dikenali sebagai kawasan setinggan terbesar di Afrika dengan hampir 200,000 penduduk, dan penempatan tidak formal lain. Ia merangkumi berpuluh-puluh kilang yang mengeluarkan tekstil, minuman keras dan bahan binaan. Ramai yang dituduh oleh pencinta alam sekitar kerana membuang bahan mentah dan bahan pencemar lain seperti minyak, plastik dan kaca ke dalam air.

  Pakar dan penduduk tempatan bimbang air itu merosakkan tumbuhan di ladang berhampiran yang memberi makan kepada penduduk. Beberapa organisasi berasaskan komuniti membantu membersihkan sungai dan kerajaan juga berharap untuk meningkatkan usaha. Tetapi keluarga di pinggiran hilir Sungai Athi yang berkembang pesat, kira-kira30 kilometer (19 batu) jauhnya, berkata mereka tidak boleh bergantung kepada air untuk keperluan asas.

  Anne Nduta, 25, menggunakan air sungai yang keruh untuk mencuci pakaian anak damitnya dengan tangan.

  “Apabila hujan, air Sungai Athi selalunya dipenuhi dengan sampah, dan apabila surut kami mengunakannya untuk membasuh pakaian,” kata ibu kepada dua anak itu. “Tetapi apabila musim kemarau berterusan, air menjadi lebih keruh dan kita perlu mula membeli air yang di ambil dari lubang gali dengan harga yang mahal.”

  Ahli organisasi berasaskan komuniti Mazingira Yetu, Swahili for Our Environment, mengumpul dan menyusun sisa plastik yang dikumpul dari Sungai Nairobi, di kawasan setinggan Kibera di Nairobi, Kenya. – AP
  Pekerja mengambil hasil tanaman di ladang seluas lima ekar di kawasan hilir Sungai Athi di selatan Nairobi, Kenya. – AP

  Setiap satu air yang diambil dari lubang sebanyak 20 liter (lima gelen) dijual dengan harga 20 syiling (AS$0.16), dan Nduta memerlukan empat daripadanya untuk mencuci pakaian anak damitnya setiap tiga hari.

  Masalahnya bermula di hulu, di mana penempatan tidak formal telah menyalurkan beberapa saluran pembetung mereka terus ke Sungai Nairobi.

  Kerajaan negara baharu, yang mula berkuasa selepas pilihan raya Ogos, berkata ia sedang menjalankan misi untuk membersihkan Sungai Nairobi. Nairobi merupakan salah sebuah bandar paling pesat berkembang di Afrika dan sedang bergelut untuk mengimbangi keperluan mewujudkan pekerjaan dan melindungi alam sekitar daripada pencemaran.

  Kerajaan telah membentuk satu suruhanjaya yang diberi mandat untuk membersihkan dan memulihkan lembangan sungai. Tiada tarikh akhir diumumkan dan tiada belanjawan.

  Pakar ekologi Stephen Obiero berkata, kumbahan di sungai yang digunakan untuk mengairi tanah ladang boleh menyebabkan kemungkinan pencemaran produk tumbuhan dengan bakteria, virus, protozoa jika tidak dikendalikan dengan betul oleh pengguna.

  Morris Mutunga menanam kubus daun dan bayam di ladangnya seluas lima ekar di kawasan Sungai Athi namun melihat tanaman seperti kacang Perancis layu apabila disiram dengan air dari sungai.

  “Saya harap agar mereka berhenti untuk mencemarkan sungai di hulu sungai Nairobi, demi keselamatan makanan di negara kita,” katanya. Wilayah ini merupakan sumber sayur-sayuran yang banyak dijual di pasar Nairobi.

  Di hulu, beberapa penduduk penempatan tidak formal, seperti Violet Ahuga, 36 tahun di Korogocho, tidak mampu membayar untuk menggunakan tandas moden, jadi mereka membuang air besar dalam beg dan membuangnya ke dalam sungai. Kawasan setinggan itu mempunyai lebih 35,000 orang dewasa, menurut banci kebangsaan 2019.

  “Anak-anak saya terlalu kecil untuk pergi ke semak seorang diri, jadi saya biasanya menyuruh mereka membuang air besar dalam beg dan saya membuangnya ke dalam sungai,” kata ibu kepada empat anak itu. “Saya tahu apa yang saya lakukan adalah pencemaran, tetapi tiada cara lain kerana saya tidak mampu membayar yuran tandas bulanan sebanyak 850 syiling (AS$6.85).” Tandas di penempatan itu dikendalikan secara persendirian oleh individu dan organisasi.

  Kebanyakan penempatan tidak formal, yang menempatkan buruh dan keluarga mereka, tidak disambungkan ke saluran pembetung dan mempunyai parit terbuka di mana penduduk mencurahkan air kotor yang mengalir ke sungai.

  Tetapi Ahuga juga bergantung kepada air sungai untuk pendapatan hariannya. Dia menggunakannya untuk mencuci beg plastik, yang dijualnya kepada peniaga yang membuat bakul boleh guna semula dengan mereka.

  Semasa dia menyimbah air keruh ke atas beg dan menyentalnya dengan kaki, dia masih ingat bagaimana semasa kecil dia pernah berenang di sini.

  Pihak Berkuasa Pengurusan Alam Sekitar Kebangsaan, yang bertanggungjawab menguruskan piawaian kualiti air sungai dan mengeluarkan lesen pelepasan, telah dituduh oleh beberapa ahli parlimen Kenya tidak tegas dengan membiarkan pihak industri terlepas daripada mencemarkan sungai.

  Industri di sepanjang sungai termasuk pengeluar cat, kilang susu, pengeluar bateri solar atau asid plumbum antara lain. Beberapa industri pada masa lalu telah ditutup kerana mem-buang kumbahan mentah ke dalam sungai. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pemimpin China, Jerman bincang krisis Ukraine

  BEIJING, 17 APRIL - Presiden China, Xi Jinping bertemu dengan Canselor Jerman, Olaf Scholz di Wisma Tetamu Diaoyutai Beijing, kelmarin. Pemimpin kedua-dua negara bertukar-tukar pandangan...