Suntik semangat pelajar teruskan pembelajaran

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 3 MEI – Sentiasa memberikan kata-kata motivasi kepada para pelajar sebelum pembelajaran bermula adalah salah satu usaha supaya pelajar tidak merasa bersendirian dalam dunia pembelajaran di alam maya atau pembelajaran dalam talian.

Perkara ini dijelaskan oleh Guru Kanan, Maktab Duli Pengiran Muda Al-Muhtadee Billah (Maktab Duli), Dr Faridah binti Abdul Hamid semasa ditemui di maktab berkenaan, baru-baru ini.

Dalam menjalani pembelajaran dan pengajaran dalam talian ini, meski banyak cabaran yang perlu dihadapi, tetapi dengan kerjasama daripada pengetua dan guru-guru, semua ini dapat ditangani dengan baik. Beliau seterusnya menjelaskan, sebelum negara berhadapan dengan pandemik COVID-19 ini, Unit Multimedia maktab berkenaan telah memberikan kursus kepada guru-guru dalam menggunakan Microsoft Form dengan bantuan salah seorang guru maktab tersebut.

“Di samping itu, sokongan yang paling besar pada diri saya juga adalah daripada Akademi Perguruan Brunei Darussalam (BDTA), di mana guru-guru banyak diberikan pengetahuan dalam kursus online yang dikenali dengan Webinar,” jelasnya.

Katanya lagi, “Sokongan daripada pelbagai pihak terutama sekali Kementerian Pendidikan, BDTA, pengetua, bahagian pentadbiran dan Maktab Duli sendiri telah membantu kami sedikit sebanyak untuk mempersiapkan diri dengan pembelajaran dalam talian ini.”

Dr Faridah ketika melakukan tugasan semasa ditemui baru-baru ini. – Gambar oleh Muiz Matdani

Menurutnya pengajaran dalam talian ini sangat berbeza dengan pengajaran dalam kelas kerana para guru tidak dapat sentiasa memantau pelajar mereka, tetapi hanya menggunakan pesanan suara melalui Whatsapp atau meminta mereka membaca dalam nota yang diberikan.

“Ini adalah salah satu cara bagi guru-guru di maktab ini untuk memastikan pelajar tersebut ada bersama semasa pembelajaran dalam talian dilakukan,” tambahnya.

Di samping itu, dalam keadaan negara berdepan dengan krisis pandemik ini, kata-kata motivasi sering diberikan kepada pelajar-pelajar di maktab ini sebelum memulakan pembelajaran dalam talian yang mana ini adalah untuk memberikan mereka semangat untuk terus berkembang maju.

Beliau turut melahirkan penghargaan kepada ibu bapa yang sentiasa memberi sokongan kepada anak-anak mereka.

Fokus utama bagi maktab pada masa ini adalah untuk pelajar 6 Atas yang akan menduduki peperiksaan peringkat A dan selain memberikan kerja latihan, pelajar-pelajar ini juga sentiasa diberikan motivasi untuk terus cekal dan bersemangat.

“Dengan demikian, pelajar-pelajar tersebut tidak akan merasakan bersendirian dalam dunia pembelajaran dalam talian ini, di mana guru, pihak sekolah, Kementerian Pendidikan dan juga pihak kerajaan sentiasa memberi sokongan kepada para pelajar,” jelasnya lagi.