Suntik semangat usahawan berdepan cabaran

BANDAR SERI BEGAWAN, 23 OKT – Sesebuah perniagaan perlu lebih efektif dalam memastikan matlamat perniagaannya sentiasa jelas dan nyata sama ada bagi pemula ataupun perniagaan yang sudah mapan.

Perkara itu ditekankan oleh Pengerusi Bank Baiduri, Yang Amat Mulia Pengiran Muda Dr Abdul Fattaah semasa berucap pada perbincangan TRANSFORM 2020 bagi usahawan muda Brunei di Bangunan Ibu Pejabat Bank Baiduri, baru-baru ini.

Turut hadir memberikan kata-kata nasihat semasa perbincangan tersebut ialah Ketua Pegawai Eksekutif Bank Baiduri, Ti Eng Hui yang turut menyeru kepada usahawan untuk terus meningkatkan tahap perniagaan mereka ke peringkat seterusnya.

Acara yang merupakan sebahagian daripada Program TRANSFORM 2020 Asia Inc Forum itu telah dimudahcarakan oleh Pengerusi Forum Asia Inc, Dato Timothy Ong dan dihadiri serama 20 pengasas dan mentor perniagaan tempatan.

Para peserta juga berkesempatan untuk bertukar-tukar idea dan pandangan masing-masing serta pengalaman mengenai bagaimana menggambarkan dan menerangkan matlamat perniagaan dengan lebih berkesan.

Semasa acara tersebut, salah seorang mentor perniagaan, pengasas dan rakan kongsi Shazali & Partners, Shazali Sulaiman berkata, “Sangat menarik untuk memahami bagaimana sese-orang pengasas merangka cadangan penilaian mereka dan menerapkan strategi ke arah mencapai peringkat seterusnya.”

Jelasnya, sebilangan besar perniagaan berdepan dengan impak COVID-19 dalam cara yang berbeza-beza dan beliau memuji atas keterbukaan mereka menerima cabaran dan sentiasa positif dalam berdepan dengan ketidakpastian untuk memastikan perniagaan mereka tetap relevan.

TRANSFORM 2020 merupakan kerjasama yang diketuai oleh Asia Inc Forum sebagai fasilitator dan Bank Baiduri sebagai penaja, dengan disokong oleh Progresif, Kingston Beverage and Creamery, Archipelago Group, dan Borneo Bulletin serta Media Permata sebagai penyokong media cetak dan digital.

YAM Pengiran Muda Dr Abdul Fattaah bergambar ramai bersama pengasas dan mentor perniagaan pada acara tersebut.