Sunday, December 3, 2023
28.7 C
Brunei

  -

  Suruhanjaya Tenaga Sabah ditubuh April tahun depan

  TAWAU, 16 NOV – Rang undang-undang yang memberi laluan kepada pembentukan Suruhanjaya Tenaga Sabah akan dibentangkan semasa persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) pada April tahun depan, kata Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Noor.

  Beliau berkata dengan penubuhan suruhanjaya itu, negeri ini akan mempunyai kawalan penuh terhadap pengurusan sumber tenaga, khususnya elektrik.

  “Langkah ini adalah sebahagian daripada tuntutan kerajaan negeri GRS-BN (Gabungan Rakyat Sabah-Barisan Nasional) berhubung hak kami dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63),” katanya dalam kenyataan bersempena lawatannya ke Tawau hari ini.

  Sementara itu, beliau berkata beberapa projek di Tawau akan dimulakan tahun depan termasuk pembinaan Jalan Utara Tawau dan Loji Rawatan Air Cinta Mata Tawau melibatkan kos RM400 juta.

  Selain itu, mengambil kira penglibatan aktif Tawau dalam kemajuan budaya, beliau berkata kerajaan negeri GRS-BN akan membina Pusat Kebudayaan Antarabangsa Tawau (TICC).

  Hajiji berkata kerajaan negeri telah berusaha untuk mendapatkan pulangan yang lebih baik daripada sektor minyak dan gas menerusi Petronas.

  “Semua hasil ini akan disalurkan semula kepada rakyat. Tiada guna untuk kami bercakap tentang projek mega tetapi rakyat tetap miskin,” katanya. – Bernama

  Datuk Seri Hajiji Noor (empat, kiri) menyerahkan surat kuasa menjaga dan mentadbir tapak perkuburan Cina kepada Presiden Persatuan Hainan Sandakan Lim Chee Choi pada Majlis Ceramah Perdana sempena Pilihan Raya Umum Ke-15 malam tadi. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pengiraan undi bermula di 4 negeri India menjelang PRU 2024

  NEW DELHI, 3 DIS - Pengiraan undi bermula hari ini di empat negeri India dalam menguji kekuatan pembangkang India yang menentang parti pemerintah Perdana...