Suruhanjaya tinggi Malaysia sumbang makanan untuk kanak-kanak

Oleh Ak Zaki Kasharan

TEMBURONG, 3 NOV – Sebagai usaha memberi sokongan kepada kerajaan khususnya Kementerian Kesihatan dalam membendung penularan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam, Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Negara Brunei Darussalam telah menyumbangkan makanan asasi dan barangan keperluan khusus untuk kanak-kanak pesakit COVID-19 yang ditempatkan di Pusat Pengasingan Kem Latihan Program Khidmat Bakti Negara (PKBN), Batu Apoi, di sini, hari ini.

Hadir menyerahkan sumbangan tersebut di Pusat Pengasingan Kem Latihan PKBN ialah Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Dato’ Raja Reza Raja Zaib Shah.

Sementara itu, menerima sumbangan tersebut ialah Lft Kol (U) Haji Mohd Rahimin bin Haji Ismail selaku site commander di pusat pengasingan tersebut.

TYT Dato’ Raja Reza menjelaskan, antara barangan yang disumbangkan termasuk makanan asasi untuk kanak-kanak seperti biskut, susu, makanan kering, di samping lampin dan lain-lain lagi.

Sebelum ini, Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Negara Brunei Darussalam telah menghulurkan bantuan kepada para petugas barisan hadapan di Hospital Raja Isteri Pengiran Anak Saleha
(RIPAS), Pusat Pengasingan Kebangsaan, Tutong dan Pos Kawalan Sungai Tujoh.

TYT Dato’ Raja Reza menyerahkan sumbangan kepada Lft Kol (U) Haji Mohd Rahimin di pusat pengasingan Kem Latihan PKBN, Temburong, kelmarin. – Gambar oleh Muiz Matdani

Sumbangan hari ini merupakan kali keempat suruhanjaya berkenaan menjalankan acara seumpamanya.

Pada masa yang sama, Tuan Yang Terutama menjelaskan bahawa ke-semua warga Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Negara Brunei Darussalam amat menghargai sumbangan petugas barisan hadapan yang bertugas sepanjang masa di pusat pengasingan berkenaan dan mendoakan supaya Negara Brunei Darussalam dan kese-luruhan rakyatnya dilindungi daripada wabak COVID-19 serta dikurniakan kesihatan.

Seterusnya, Tuan Yang Terutama berharap agar bantuan yang disampaikan pada itu sedikit sebanyak menggembirakan para pesakit dan membantu pihak Kementerian Kesihatan untuk
menguruskan pusat pengasingan di Kem Latihan PKBN berkenaan.

Menurut Lft Kol (U) Haji Mohd Rahimin, pada masa ini Pusat Pengasingan Kem Latihan PKBN menempatkan seramai 340 orang pesakit COVID-19 termasuk kanak-kanak.

Dalam ucapan balas itu, beliau turut menyampaikan ucapan penghargaan atas kemurahan hati dalam memberi bantuan yang cukup bermakna tersebut dan seterusnya mendoakan semoga TYT Dato’ Raja Reza dan seluruh rakyat Malaysia sentiasa berada dalam lindungan Allah SWT.